Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Стоянов:

Ще бъде непростим грях, ако не внедрим в общобългарската памет спомена за “Белене”

На остров Персин граждани и бивши лагеристи почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим

Петър Стоянов (вляво)
Снимка: БТА

В България има още много други лагери и затвори, “Белене” обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена.” С тези думи президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) се обърна към хората - включително и бивши лагеристи, дошли на годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим, което се състоя на Втори обект на лагера на дунавския остров Персин.

В словото си той изтъкна: “Дори животното, което има нагон за оцеляване, убива други животни от своя вид, за да се нахрани и оцелее, но никога не се гаври с тях и не проявява такава жестокост, каквато проявява човек към човека. Това беше изключително характерна черта на комунистическия режим, който искаше да наруши приемствеността в българската държава.” По думите му, тези ужасни методи и досега остават неизвестни не само за хората извън страната ни, но и за широката ни общественост.

Книгата „Концлагерът „Белене” 1949-1987” е най-мащабното изследване на изстъпленията на комунизма

Петър Стоянов подчерта, че ще бъде непростим грях, ако не вградим в общобългарската памет спомена за лагера “Белене” и  за всички останали места – символи на ужасяващия комунистически режим.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 20

В брой 20 на предаването слушайте : За работата на Центъра за славянски езици и култури Лисабонския университет и българския лекторат в най-голямото висше училище в Португалия – разговор с проф. Георги Христовски и ас. Ана Карина..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

До 15 октомври “България Еър” спря полетите до Израел

Поради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA), “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи на своята интернет страница националният..

публикувано на 03.10.24 в 10:41

Изложба в София по случай 130-ата годишнина от рождението на цар Борис ІІІ

Националният исторически музей отбелязва 130-ата годишнина от рождението на цар Борис ІІІ с експозицията "Цар Борис ІІІ. Личност и държавник". Вцентралното фоайе на музея в хронологичен ред са представени значими за българската история..

публикувано на 03.10.24 в 08:00