Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънародниците ни в Турция ще гласуват най-вече за народни представители

Снимка: БНР- Мария Петрова

Интересът на сънародниците ни от Турция с право на глас е съсредоточен върху изборите за народни представители. Причината е, че повечето избиратели там не отговарят на изискването за уседналост и няма да могат да гласуват за евродепутати. Изселническите организации отчитат умора сред гласоподавателите, защото това са шестите поред избори за Народно събрание в рамките на три години и основният въпрос днес е свързан с активността на избирателите. Въпреки това, надеждите са вотът, който се  осъществява в 166 секции да доведе до стабилно правителство.
От всички разкрити секции в чужбина тези в Турция са най-много, където са подадени и най-голям брой заявления за гласуване извън България - 23 537. Избирателите с потвърдени заявления са включени в избирателните списъци по места, а тези извън списъците, които искат да гласуват, ще могат да го направят, като попълнят декларация, че не са гласували и няма да отидат до урните на друго място. В 109 секции ще има машинно гласуване, а в четири ще може да се гласува както за членове на Народното събрание, така и за евродепутати. Една от тези четири секции е в генералното ни консулство в Истанбул.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Делян Пеевски

ДПС ще сондира нагласите сред политическите сили за втория мандат

ДПС първо ще пусне писма до останалите парламентарни групи дали са готови да подкрепят втория мандат за съставяне на правителство. След като събра на среща в София част от областните структури на партията,  председателят на ДПС Делян Пеевски заяви: "Няма..

публикувано на 08.07.24 в 17:11

Бъдещето на Украйна е в НАТО, заяви посланикът на САЩ в София Кенет Мертен

Единодушни сме, че бъдещето на Украйна е в НАТО и че въпросът не е дали ще се присъедини, а кога. Това заявява в интервю за в-к "Труд" посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Преди срещата на върха на Алианса във Вашингтон по повод 75 години от..

публикувано на 08.07.24 в 08:55
Делян Пеевски

Делян Пеевски: Въпросът дали Доган и Пеевски не са заедно не стои на дневен ред

“ Противопоставяне Доган-Пеевски няма и не може да има ”, заявява съпредседателят на ДПС Делян Пеевски в изявление, разпространено от пресцентъра на партията. Той добавя обаче, че тема и конфликт има – “ Темата е Пеевски-дерибеите. Дерибеите,..

публикувано на 07.07.24 в 17:26