Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национално изложение на породата овце Ил дьо Франс се проведе в Сливен

Снимка: iledefrance-bg.com

Национално изложение на породата овце Ил дьо Франс се проведе на 14 и 15 юни в Сливен. Събитието беше открито от заместник-министъра на земеделието Деян Стратев, който напомни, че породата Ил дьо Франс е една от двете специализирани месодайни породи в България и една от най-рано интродуцираните породи в страната с над половинвековна история. По време на животновъдното изложение бяха представени най-добрите екземпляри от породата от различни категории.
Първият внос на породата е реализиран през 1968 г. – 94 овце и 21 коча са настанени в стопанствата в Стара Загора и Разлог. Целта е била предимно експериментална – за установяване на аклиматизационните и продуктивни особености на породата и използването ѝ за крос с развъжданите у нас породи, информират на сайта си от Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България. Породата се аклиматизира добре в Старозагорския регион. Днес животните от тази порода у нас са приблизително 8000.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Атанас Пеканов

Огромен автогол ще бъде да загубим 8 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост

България се е отказала да се бори за реформите и инвестициите по Плана за възстановяване и устойчивост , заяви пред БНР бившият служебен вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов. По думите му, правителството на Николай Денков е допуснало сериозна..

публикувано на 07.07.24 в 10:46
Снимка: ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток“

Още 160 души от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" остават без работа

Нови съкращения обяви ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3". Още 160 души ще бъдат освободени от въглищната топлоцентрала през следващите месеци, след като премине процедурата по уведомление на институциите и работниците. Това съобщи изпълнителният..

публикувано на 05.07.24 в 17:16

IT секторът привлича хиляди българи, но пазарът пресява най-опитните и мотивирани специалисти

Един от водещите сектори по ръст на заплати и интерес от страна на търсещите работа в България е този на високите технологии. И докато преди пандемията са били наемани всякакви специалисти без оглед на тяхната практическа подготовка и квалификация, то..

публикувано на 05.07.24 в 13:30