Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Снимка: Bulgaria Wants You

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You. Задълбочава се и тенденцията към завръщане на висококвалифицирани млади кадри с опит зад граница.

Независимостта от родителите, интересът към чуждата култура и разбирането, че всеки, който замине да учи в Западна Европа ще оправи живота си и ще бъде успешен са причините много млади българи да напуснат страната в търсене на нови хоризонти, става ясно от репортаж на Виктория Петрова за БНР-Хоризонт. Тя ни среща с успешни млади българи, които пред бляскавата кариера в чужбина, са избрали да се завърнат тук. Сред тях е Филип Йорданов, завършил средното си образование във Великобритания, учил и в Италия. Сега младият мъж работи като анализатор на данни за американска компания на българския пазар. "Много хора ме питат, защо съм се върнал", казва Филип и допълва:

Филип Йорданов (вдясно)

"Повечето, които задават този въпрос, никога не са живели, учили или прекарвали някакво значително време в чужбина.Теси мислят, че проблемите им могат да бъдат разрешени, заминавайки някъде другаде, но няма нищо толкова различно в живота в друга държва спрямо  живота  в  България. Аз съм тук, защото съм успял да си изградя добра среда, имам добра работа, виждам, че хората около мен се развиват. И нямам съмнения, че човек, който иска и се старае, може да се справи и в България", казва Филип.

Предпочитание за работа при български работодатели посочват 45 % отмладите у нас, или с 5 на сто повече от 2023 г. Петър Пейчеве учил в Холандия, но отскоро се е завърнал в България. Сега работи като финансов анализатор в българска компания, която оперира на нашия капиталов пазар:

"Занимаваме се с инвестиционно банкиране, работим с български компании. Това е нещо, което смятам за доста иновативно. И честно да кажа, допреди година, година и половина дори не знаех, че подобни неща има в България, но ето че намерих нещо, което е изключително интересно!"

Независимо от възможностите, които намират у нас, момчетата се сблъскват и струдности. Частният ни сектор се оказва доста по-благоразположен към тях, за разлика от публичния. По думите им, държавната администрация и институциите често не споделят открито обявите за нови работни места, или пък сроковете им са твърде кратки. Да не говорим, че съдържат специфични изисквания, които е трудно да се покрият.

"Бих желал да виждам повече български бизнеси на нашия пазар, не толкова международни, тъй като имаме много какво да покажем", казва Петър. Той изрежда и някои от препятствията, с които се сблъскват младите българи, решили да се реализират в чужбина:

"Намиране на квартира, намиране на работа също е доста трудно в този момент, в който по-скоро не се откриват нови позиции, а се заменят стари. Трето - колкото и да е приятелски настроена примерно една Нидерландия, и действително е така, това е друго общество, което ние не можем да разберем на този етап и е много трудно припокриването, когато си израснал в България. Самите проблеми и идеи за живота са различни. Да се прибереш в България и да си с хората в тази общност, борейки се с всички проблеми, може да е доста по-мотивиращо, отколкото да си в дадена държава, в която ти си оставаш чужденец – не само като паспорт, но и като мислене", заключава Петър Пейчев.

Вижте още


Текст: Венета Николова /по интервюта на Виктория Петрова от БНР-"Хоризонт"/

Снимки: Bulgaria Wants You, Виктория Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есен във Видин

В събота – чудно време, само за разходки

В събота , 28 септември, ще е слънчево, като в сутрешните часове ще има мъгли над Източна България. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 12°. Максималните ще дотигат 29 – 34°, в столицата ще е 30°.  По Черноморието  ще е..

публикувано на 27.09.24 в 19:45

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58