Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

Снимка: ИЕФЕМ-БАН

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби". 

В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия, събира биографиите на над 30 българи, избрали южната държава за свой втори дом и оставили там своя отпечатък.

Сред героите в изданието са артисти, предприемачи, интелектуалци, политически мигранти. Много от имената са известни в България – писателите Матвей Вълев и Илко Минев, бащата на Дилма Русев и близък приятел на Елисавета Багряна – Петър Русев, режисьорът Иван Хлебаров.

Повече за книгата очаквайте на интернет страницата на Радио България в следващите дни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Бразилия пазят като скъпо наследство името и връзката с родината

Бразилия е може би една от най-малко популярните дестинации за миграция сред българите днес. Самата държава няма чак толкова висок стандарт на живот, затова пък нашите сънародници, избрали да живеят там са много високо квалифицирани. Много от тях са..

публикувано на 25.06.24 в 13:40
Буенос Айрес

Иван Цанков, Аржентина: Изборите ни са като в оня виц за гаргата и сиренцето

Иван Цанков e наш сънародник, който от над 20 години живее в Аржентина и е секретар на гражданската асоциация "Българите в Аржентина". Двамата със съпругата му Аксиния поддържат уебсайта "Los bulgaros - Българите в Аржентина", интернет телевизия със..

публикувано на 09.06.24 в 18:45
 Клаудия Шейнбаум

Първата жена президент на Мексико е с българско потекло

За първи път в историята на Мексико начело на страната застава жена президент Клаудия Шейнбаум. Тя спечели категорична победа на президентските избори с около 58% от гласовете. "За първи път в 200-годишната история на републиката аз ще бъда..

публикувано на 03.06.24 в 14:45