Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

Снимка: ИЕФЕМ-БАН

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби". 

В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия, събира биографиите на над 30 българи, избрали южната държава за свой втори дом и оставили там своя отпечатък.

Сред героите в изданието са артисти, предприемачи, интелектуалци, политически мигранти. Много от имената са известни в България – писателите Матвей Вълев и Илко Минев, бащата на Дилма Русев и близък приятел на Елисавета Багряна – Петър Русев, режисьорът Иван Хлебаров.

Повече за книгата очаквайте на интернет страницата на Радио България в следващите дни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Родената в България Марсия Таха Мохамед е избрана за най-добър шеф-готвач в Латинска Америка

Родената в България, но живееща в Боливия Марсия Таха Мохамед беше избрана за най-добър шеф-готвач в Латинска Америка по време на церемонията Latin America’s 50 Best Restaurants 2024, на която се връчва т.нар. кулинарен "Оскар", съобщи сайтът..

публикувано на 14.10.24 в 15:12
Карла Наварро Микофф

Българите от Роке Саенс Пеня представят българската култура на фестивал в Чако, Аржентина

Българите от Дружество "Христо Ботев“ в Пресиденсия Роке Саенс Пеня, провинция Чако в Аржентина, ще участват във Фестивала на местните общности в Саенс Пеня, който ще се проведе на 11, 12 и 13 октомври. В рамките на фестивала ще бъде избрана кралица на..

публикувано на 09.10.24 в 15:38

Аксиния Иванова и Иван Цанков за културната дипломация на новата българска емиграция в Аржентина

Началото на XXI век се оказва преломен момент за Аксиния Иванова и Иван Цанков - съдбата ги отвежда в далечната и екзотична за българите Аржентина и тя се превръща в техен втори дом. Тогава едва ли са предполагали, че един ден ще бъдат признати за..

публикувано на 08.10.24 в 11:20