Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българската кухня влезе в топ 15 на Европа

Таратор
Снимка: bg.wikipedia.org

Българската кухня е класирана на 14-то място от всички национални кухни в Европа в престижната класация на специализирания кулинарен сайт TasteAtlas, предаде БНР Варна. Класацията се прави всяка година на база оценката от страна на потребителите на сайта. България получава средна оценка от 4.20 точки. От емблематичните за страната ни ястия лидер е шопската салата с 4.6 точки. Следват баницата и тараторът (4.5), кавърмата (4.4) и тортата "Гараш" с 4.3 точки.
При продуктите, над всички са сиренето и шарената сол с 4.6 точки, следвани от филе "Елена" (4.5), виното от сорт мавруд (4.1) и панагюрската луканка с 3.9 точки.
В топ 3 на най-добрите кухни в Европа в класацията са италианската, гръцката и испанската.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С над 3/4 спадат опитите за нелегално минаване на турско-българската раница

"България пази европейските граници изключително добре и успешно. Спрямо през 2024 г. опитите за нелегално преминаване на българо-турската граница са намалели с над 75%". Това заяви премиерът Росен Желязков в Копенхаген преди Срещата на Европейската..

публикувано на 02.10.25 в 16:06
Кадър от видео, публикувано в социалните мрежи от пропалестинската флотилия

Българин от хуманитарната флотилия за Газа е задържан от Израел

Българин, част от хуманитарната флотилия за Газа, е сред задържаните от Израел, стана ясно от публикация в социалните мрежи на официалния канал на флотилията. Израелските военноморски сили прихванаха лодки на хуманитарната флотилия “Глобъл Сумуд”...

публикувано на 02.10.25 в 13:07

Часът на Радио България - Брой 66

В брой 66 на предаването говорим за миграцията и интеграцията през конкретни примери на българи, интегрирали се успешно в чужбина и чрез разговор за миграцията от гледна точка на християнството. Слушайте:    За мигрантите като „мисионери на..

публикувано на 02.10.25 в 12:00