Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори ден на консултации при президента за съставяне на нов кабинет

Снимка: БГНЕС

На втория ден от консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов изрази увереност, че е възможно да има кабинет в рамките на новото Народно събрание. Той аргументира предположението си с факта, че политическите сили извън първата и втората (ГЕРБ-СДС и ДПС) разполагат със 125 мандата при необходими 121.

“Формулата за излизане от политическата ситуация я зададе българският избирател като е определил в парламента да има повече партии, които декларират, че няма да управляват с ГЕРБ и ДПС”, заяви Костадин Костадинов. Лидерът на “Възраждане” беше категоричен, че ако първата и втората политическа сила не успеят да направят кабинет, неговата формация е готова да получи третия мандат и да разговаря с всички без ГЕРБ и ДПС за съставяне на широко правителство с консенсусна фигура за премиер.

Партийният лидер коментира и изключително ниската избирателна активност: “Една причина за апатията на гласоподавателите е, че има две партии, които се явяват сериозен проблем за функционирането на политическата система и това са ГЕРБ и ДПС. На тези избори има отлив от над 500 хил. гласоподаватели.”

Пред президента Румен Радев лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов постави въпроса за евентуалното свикване на Консултативен съвет за национална сигурност по повод предстоящия избор на патриарх. 
Според него църквата ни може да се превърне в “брънка от плана за изпълнението на една пълзяща украинизация в България”. “Направил съм запитване където трябва и получих отговор, че няма такава заплаха или заплаха от такъв мащаб, за която вие говорите”, отговори Румен Радев.

По време на срещата с представителите на петата по сила парламентарна група "БСП  за България" депутатът Борислав Гуцанов заяви, че въпросът за първия и втория мандат е изчерпан, но има възможност при третия да се направи опит за експертен кабинет. Той добави, че изборът на кого да връчи мандата е на президента и ако това е БСП, партията е готова да поеме отговорността.



“Има два пътя пред БСП – единият е да бъдем странични наблюдатели, а другият е да се опитаме да участваме в тези процеси”, коментира Атанас Зафиров, изпълняващ функциите на партиен председател. По думите му, резултатът от изборите обезсмисля разговора за правителство на малцинството, предложено вчера от ГЕРБ-БСП.
Атанас Зафиров подчерта, че БСП няма да участва под никаква форма в управление с ГЕРБ.



Вижте също:







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Скопие твърди, че България няма проект за жп връзка по Коридор №8 Изграждането на жп линията от Крива Паланка до България по Коридор №8 може да загуби финансирането от ЕС, поради непроведени търгове и несключени договори. Това пише в..

публикувано на 28.06.24 в 10:30

Президентът няма да ръководи българската делегация на срещата на НАТО

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон, съобщиха от президентството. Държавният глава не приема..

публикувано на 27.06.24 в 18:35

Срещите с най-малките партии слагат край на консултациите при президента за съставяне на кабинет

Експертен кабинет в условията на политическа криза е единственият възможен вариант. Тази позиция изрази председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на..

обновено на 26.06.24 в 16:59