Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Скопие твърди, че България няма проект за жп връзка по Коридор №8


Изграждането на жп линията от Крива Паланка до България по Коридор №8 може да загуби финансирането от ЕС, поради непроведени търгове и несключени договори. Това пише в доклад на държавната одитна институция в Северна Македония, предава БТА. Сумата е над 60 млн. евро. В програмата на новото македонско правителство не присъства изграждането на жп линията до България. На пресконференция, вицепремиерът и транспортен министър Александър Николоски заяви, че изграждането на третата фаза от Крива Паланка до границата, е "най-скъпата железница в света". Трасето от 23,4 км. струва 24 млн. евро на километър. Ще трябва да се разрушат много къщи и отчуждят терени, а накрая да се строи тунел до границата. Не се знае къде излиза тунелът, защото България дори няма свой направен проект за жп връзка и тунел, твърди Николоски.

Гръцкият премиер предупреди Тирана и Скопие с поговорки

Кириакос Мицотакис

Албански апелативен съд потвърди присъдата от 2 години затвор за избран кмет от гръцкото малцинство. Фреди Белери е обвинен, че е купил 8 гласа за 360 евро на местните избори в Химара. Белери, който има двойно гражданство, въпреки че е в албански затвор, бе избран за евродепутат от Гърция. Пред Ройтерс Белери каза, че албанският премиер Еди Рама е организирал заговор срещу него и че ще обжалва присъдата пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Чрез поговорки гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предупреди Албания и Северна Македония. "Европейските мечти на г-н Рама преминават през една гръцка поговорка: "На каквото си постелиш, на това ще легнеш“, каза Мицотакис. За нарушенията от Скопие на Преспанския договор той също предупреди: "Престанете да си правите сметката без кръчмар", предава skai.gr/tv.

Румъния въвежда нови мерки срещу цигарите и алкохола сред непълнолетните


Цигари и алкохол в Румъния вече ще се продават само срещу лична карта. Режимът се затяга със закон, приет от двете камери на румънския парламент. Продавачите в търговските обекти и персоналът на обществени места са длъжни да изискват документи за самоличност при продажба на алкохолни напитки и тютюневи изделия, за да проверяват дали купувачите са навършили 18 години. Целта е да се намали консумацията сред подрастващите. Санкцията за търговците нарушители е между 10 000 и 30 000 леи (от 2000 до 6000 евро). Румъния е една от европейските страни с най-много пушачи. С друг закон през февруари румънските власти вече забраниха  продажбата на електронни цигари на непълнолетни, припомня телевизия Digi 24.

Разследват пътуванията на хърватски политици до ЕВРО 2024 

Зоран Миланович

Хърватският президент Зоран Миланович потвърди, че ще се кандидатира за преизбиране и поиска подкрепата на Социалдемократическата партия, предава hina.hr. Миланович заяви, че има най-много знания и опит от всички възможни кандидати. Междувременно хърватската Комисия за конфликт на интереси започна разследване срещу президента, че е използвал заедно със съпругата си Саня Миланович държавен самолет, за да гледа футболния мач от ЕВРО 2024 Хърватия - Италия в Лайпциг. "Следва проверка на всички факти и определяне дали има основания за започване на производство“, каза говорителката на комисията Миа Юринич. Комисията проверява и председателя на парламента Гордан Яндрокович, защо е взел сина си с държавния самолет на футболния мач Хърватия - Испания, съобщи hina.hr.

В Сърбия се питат каква ще е съдбата на националния селекционер по футбол

Драган Стойкович - Пикси

Времето на Драган Стойкович - Пикси начело на сръбския национален отбор по футбол изглежда изтича, според медиите в Сърбия. Самият Стойкович не подава оставка и дори иска нов договор, казва генералният секретар на Сръбския футболен съюз Йован Шурбатович, съобщава "Mozzartsport". "Не се "държа като пиян за оградата". Искам да работя, искам да измъкна отбора от тази ситуация. Извикаха ме преди 3 години, когато имаше други проблеми, и ги реших. Без да има някакви катаклизми, крачка по крачка", заяви Стойкович при пристигането на отбора на летището в Белград. Сърбия отпадна от ЕВРО 202 4в Германия след равенство 0:0 с Дания в третия кръг от груповата фаза. Четирима футболисти обмислят да напуснат националния отбор, ако Стойкович - Пикси остане селекционер. Сред тях е и капитанът Душан Тадич, пишат сръбските медии.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: БГНЕС, ЕПА/ БГНЕС, digi24.ro, tanjug.rs

Още от категорията

Росен Желязков

Росен Желязков е вероятният кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков вероятно ще получи утре от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на кабинет, предположи пред БНР депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов. Той добави, че се позовава на “ заявления ” на..

публикувано на 30.06.24 в 12:30
Илияна Йотова

Има опасност от сериозна политическа криза

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи ситуацията у нас като “ изключително нестабилна ”. “ Има голям опасност от сериозна политическа криза, която да направи така, че да не можем да се справим с Плана за възстановяване и устойчивост, с оперативните..

публикувано на 29.06.24 в 13:53

Президентът няма да ръководи българската делегация на срещата на НАТО

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон, съобщиха от президентството. Държавният глава не приема..

публикувано на 27.06.24 в 18:35