Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

201 български деца ще осъществят космическата си мечта в Space Camp Тürkiye

Снимка: spacecampturkey.com

Първата група от 37 български ученици заминава днес за Измир, за да се присъедини към Space Camp Тürkiye. През това лято общо 201 деца от България ще участват в космическия лагер, половината от които със стипендии.

Space Camp Turkiye e един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на НАСА. Интересът към него е голям и неслучайно българските ученици заемат второто място след домакините по брой спечелени медали в рамките на лагера.

Най-мотивиращ за децата е фактът, че това, което виждат по филмите, изведнъж се появява пред очите им и те участват в него”, казва Александър Ангелов от маркетинг екипа на центъра. Той дава за пример осъществяването на мечтата за полет в Космоса: “Изведнъж на 12 години в Спейс кемпа можеш да се качиш в совалка и да я управляваш.” По този начин децата разбират, че ако наистина искат нещо, могат да го постигнат и това буквално променя мирогледа им на много ранна възраст, вярва Александър Ангелов.

Български деца ще се подготвят за астронавти в космическия център Space Camp в Измир

Друго предимство на космическия лагер е че учениците създават приятелства с връстници от различни части на планетата.

Интересът на децата към космонавтиката се увеличава, казва Диляна Георгиева от маркетинг екипа на центъра. “За тях става по-реално и достижимо, когато могат да видят, да пипнат, да усетят как би се чувствало тялото им при 1/6 гравитация, сякаш са на Луната. Няма дете, което да не е изкушено от Космоса и преживяването в космическия лагер прави тази мечта реалистична”, добавя тя.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Река Дунав при Будапеща

С призива да пазим Дунава син отбелязваме Деня на реката

На днешния ден преди 20 години е обявен Денят на река Дунав и оттогава се отбелязва с различни инициативи. Тазгодишното мото “Да пазим Дунав син” призовава хората, живеещи в Дунавския басейн, да повишат своята осведоменост и да бъдат активни в..

публикувано на 29.06.24 в 10:41

Банско открива летния туристически сезон

Отдих, далече от тълпите в летните курорти, разходки в планината, възможности за преходи пеша или с електрически велосипеди – всичко това очаква туристите от днес в Банско. Курортът в Пирин планина ще изненада постителите си през лятото с много..

публикувано на 29.06.24 в 09:51

Предупреждение да не се пътува в наводнените региони на Италия

Министерството на външните работи (МВнР) предупреждава българските граждани да не пътуват в част от Италия заради лошо време. В съобщение на ситуационния център на министерството се изтъква, че проливните дъждове, обхванали област Емилия-Романя,..

публикувано на 26.06.24 в 14:18