Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Снимка: БГНЕС

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “Със съзнание за собствено недостойнство вярвам в Божията промисъл и Божията подкрепа. Да пазим православната вяра”, бяха първите му думи пред журналисти.

Даниил е новият български патриарх

Ти, Господи, Владико мой, настави ме в делата, за които си ме поставил, дай ми разум и ме насочвай в това велико и отговорно служение. Утвърди ме със силен дух против съблазните на моите мисли, та като съм наставляван всеки ден чрез Твоя благ Дух към полезни дела, да изпълня достойно Твоите заповеди”, каза патриарх Даниил в отправената молитва към Бог за бъдещото си служение. А в първото си официално слово заяви: “Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес. Господ знае, че не съм се стремял към тази длъжност и Той ще ми бъде помощник. В днешното объркано време всички ние имаме нужда от живо и ясно свидетелство за Божието присъствие.”

Новият предстоятел на Българската православна църква получи инсигниите (знаците на патриаршеското достойнство) и зелената патриаршеска мантия. Патриаршеският жезъл, даден му от митрополит Йосиф, е същият, връчен на българския патриарх Кирил през 1953 г., когато е възстановена Българската патриаршия.

На интронизацията присъстваха председателят на Народното събрание Рая Назарян, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър-председател Димитър Главчев, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, столичният кмет Васил Терзиев, главният мюфтия Мустафа Хаджи, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, руският посланик Елеонора Митрофанова, политици и служебни министри.

Румен Радев пожела единство на църквата и духовен възход на българския народ

Президентът Румен Радев се обърна към новоизбрания патриарх с пожеланието да отстоява единството и автокефалността на нашата църква и да се стреми към добруването на българския народ, подчертавайки, че неговият избор идва в дни на изпитание и смут за цялото човечество.

Патриарх Даниил беше избран с 69 гласа срещу 66 за врачанския митрополит Григорий и три невалидни. Право на глас имаха 140-те делегати на Патриаршеския избирателен църковен събор – архиереи, клирици, миряни и др. В церемонията по избора на нов глава на Българската православна църква и софийски митрополит участваха Вселенският патриарх Вартоломей и представители на поместните православни църкви на Русия, Грузия, Румъния, Сърбия.

Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и благочестието

“Българската православна църква, която традиционно е близка до Русия, избра нов патриарх днес. 52-годишният Даниил зае позиция в полза на Кремъл след руската инвазия в Украйна”, предаде Франс прес в репортаж за избора на български патриарх.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда ,3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55