Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният премиер Димитър Главчев:

България няма да изпраща войници в Украйна, но подкрепата за Киев остава приоритет

Димитър Главчев
Снимка: БТА

В началото на изслушването му в парламента по повод позицията на България за срещата на НАТО във Вашингтон, служебният премиер Димитър Главчев изтъкна, че "не може и да става дума да се изпращат български войски в Украйна".

По думите на Главчев, тази тема "нито е обсъждана, нито предстои да бъде обсъждана", но политическата и практическата подкрепа за Киев остават приоритет за страната ни.
Заради класифицираната информация, "Има такъв народ" и БСП настояха заседанието да се проведе без камери и микрофони, за да могат да бъдат разсекретени документите, формиращи българската позицияза срещата на НАТО във Вашингтон. Тошко Йорданов от ИТН посочи, че казаното от Главчев и министъра на отбраната "като общи приказки е вярно", но „като съдържание няма нищо общо с документите, които са в "Секретно деловодство". Йорданов изрази сериозни съмнения "за отказ от национален суверенитет в нещата, които са вътре, ако ние се съгласим“. Йорданов подчерта, че "президентът Радев е абсолютно прав, когато е отказал да води и защитава подобна теза пред партньорите или в НАТО".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Николай Денков

Предложението за технически кабинет има предимства, но и проблеми

Предложението на “Демократи за силна България” за техническо правителство с третия мандат има своите предимства, но има и своите проблеми, затова трябва да се обсъди внимателно , заяви председателят на парламентарната група ПП-ДБ Николай Денков..

публикувано на 07.07.24 в 12:57

ПП-ДБ да поиска третия мандат и да предложи технически кабинет

Партия “Демократи за силна България” предлага на партньорите си от коалиция ПП-ДБ да поискат третия проучвателен мандат, за да се опитат да съставят технически кабинет, гарантиращ “ европейския демократичен, правов и антикорупционен ред и..

публикувано на 07.07.24 в 11:42
Кирил Петков

ПП-ДБ няма да преговаря с “Възраждане” за ново правителство

От профила си във фейсбук съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков обяви, че коалицията ПП-ДБ няма да преговаря с “Възраждане” за съставяне на кабинет. Той определи като “медийни внушения” твърденията, че подобни разговори са възможни...

публикувано на 06.07.24 в 13:28