Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Снимка: БНР-Пловдив

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за разгласяване на информация, представляваща държавна тайна. Днес стана ясно, че Дьовленски е обвинен като подбудител, а Гълъбов като извършител на деянието. Според наказателния кодекс, за това престъпление са предвидени от 2 до 8 години затвор. На двамата ще бъде наложена постоянна мярка парична гаранция от по 5000 лева за всеки от тях и забрана за напускане на пределите на страната. Разследването по случая продължава. 
По-рано днес Градският съвет на БСП - Пловдив изказа пълна подкрепа за Златомир Дьовленски. В декларация до медиите се посочва, че в БСП са обезпокоени от вчерашния показен арест на председателя на Национално движение "Русофили" и подобни действия доказват, че България е полицейска държава, в която няма свобода на словото и действията. 

Социалистите от Пловдив изтъкват, че Златомир Дьовленски е доказан експерт в сферата на европейските проекти, а длъжността, която заема, не е свързана с достъп до класифицирана информация и смятат, че извършеният на 08.07.2024 г. арест е поръчка по изцяло политически причини. В София Младежкото обединение на БСП осъди на пресконференция ареста на Дьовленски от страна на ДАНС като "тотално погрешен“ и призова органите да кажат за какво става въпрос.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30
Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38