Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връх Станчов Камък е бижу в короната на Западните Родопи – нов екомаршрут в община Лъки

Снимка: bgtourism.bg

Родопската община Лъки работи по изграждането на нова екопътека, която ще води до емблематичния връх Станчов Камък, който е част от Переликско-Преспанския дял на Западните Родопи, научаваме от сайта bgtourism.bg. Върхът е с височина 1299 м и буквално се е надвесил над град Лъки. Заход за него има само от югоизток. Оттам, по планинското било, безопасно се достига до подножието му. Сега най-стръмната и екстремна част на пътеката до Станчов Камък ще бъде обезопасена с метално въже, а по трасето на маршрута, започващ от асфалтовия път край село Манастир, ще бъдат поставени маркировъчни знаци и указателни табели, съгласувани с Български туристически съюз. Идеята е районът да стане достъпен и за по-неопитните планинари.


От Връх Станчов Камък се разкрива прекрасна панорама към град Лъки, рид Крушевска планина и Переликско-Преспанския дял на Западните Родопи.
В околностите пък има поредица от водопади, като "Гюмбюртията" край село Белица и "Св. Дух" край село Манастир. В момента се обновяват и пътеките, които водят до красивите водопади в "Халилковското дере" и "Чавдар дере".

Вижте още: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38