Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

Димитър Главчев
Снимка: gov.bg

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата годишнина от основаването на алианса другата централна тема е била подкрепата за Украйна.Главчев припомни, че България оказва помощ на Киев от началото на войната, а помощта на Алианса като цяло е базирана на международното право и документите на ООН.

Във Вашингтон Главчев разговаря и с македонския премиер Християн Мицкоски. "Бяхме на едно мнение, че трябва да се намали напрежението в говоренето - отбеляза Главчев. - Отношенията между двете страни трябва да се нормализират и да се върнат в руслото от 2017 г., когато беше подписан договорът за добросъседство. Изискванията за членство в ЕС трябва да се спазват. Нашата позиция е общоевропейска - държавите кандидати за ЕС трябва да спазват изискванията, които са към всички", подчерта той.

На форума премиерът е разговарял също с френския президент Еманюел Макрон, с германския канцлер Олаф Шолц, с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с албанския премиер Еди Рама, предава БТА.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Космополитен технологичен хъб и един от най-оживените европейски градове – и Vogue възпя прелестите на София

София отново попадна в светлините на прожекторите. Обширна статия на списание Vogue хвърля светлина върху динамичното развитие и уникалния й чар, определяйки я като "най-оживения град в Европа в момента". Българската столица успява да съчетае успешно..

публикувано на 09.09.24 в 11:10
Българският щанд на International French Travel Market (IFTM) Top Resa 2023.

Три български общини се включват в международното туристическо изложение в Париж

Поморие, Варна и София ще представят страната ни на българския щанд по време на международното туристическо изложение International French Travel Market (IFTM) TopResa 2024, с още пет туристически фирми. Българското участие на форума, който ще се..

публикувано на 09.09.24 в 08:30

БЧК и Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец провеждат съвместно учение

Над сто участници в доброволните екипи на Българския червен кръст за действие при бедствия и кризи, както и представители на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец ще се включат от днес до 13 сепетември в националното..

публикувано на 09.09.24 в 07:00