Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

С нова жп линия Скопие иска да привлече товарите от Европа до Солун

Александър Николоски

Изграждането на жп линията по Коридор 10 е приоритет за Северна Македония, заяви македонският министър на транспорта Александър Николоски. Той ще разговаря с международните донори, как най-ефикасно да бъдат насочени средствата за изграждане на жп линиите в страната. В интервю за ТВ Алфа Николоски заяви, че не е против изграждането на жп линията по Коридор 8 към България, но според него строителството е изправено пред много проблеми. "Няма да позволя да се харчат толкова много пари, независимо, че част от тях са от грант, но другите са заеми, за нещо, което няма да се използва. За мен най-полезният проект е изграждането на високоскоростна железопътна линия от Скопие до Солун, която да се движи с 200 км в час, а пътуването от Скопие до Солун трябва да отнеме до 1 час и 15 минути", казва Николоски.

21,5 евро струва преминаването по магистрали в Сърбия от Унгария до България


От 10 юли ползващите автомагистралите в Сърбия плащат обновени такси, съобщи държавната компания "Путеви Сърбие". Цените се повишават с около 10 на сто. Така ползване на магистралата от Белград до българската граница при Цариброд струва 1670  динара или 14 евро, при стара цена от 1510 динара. Таксата Белград – Ниш вече е 1130 динара, докато досега бе 1020 динара. За Белград – Суботица към унгарската граница новата цена е 800 динара при стара 730 динара. За магистралата Белград – Шид таксата е 500 динара, като досега бе 450 динара. От  "Путеви Сърбие" посочват, че плащането на пътната такса чрез електронните устройства осигурява намаление от 10% за всички физически и юридически лица, собственици на коли със стандарт "ЕВРО 6", но опцията ще влезе в сила до месец.

Нов мост над р. Дрина облекчава трафика между Косово и Албания


Новият мост над р. Дрина край град Кукъс беше отворен за движение, съобщи регионалната секция на Албанското радио и телевизия. Съоръжението премахва километричните задръствания на влизане в Албания от Косово за пътуващите към албанското крайбрежие или за връщащите се от там. През летния сезон по-голямата част от хората в Косово избират да прекарат почивката си в Албания, допълва медията. Мостът е дълъг 310 метра и представлява арковидна стоманена конструкция с височина 56 метра. Трафикът ще се облекчи и от въведения съвместен граничен контрол между Косово и Албания, предаде Косова Прес. При подписването на споразумението албанският вътрешен министър Таулянт Бала заяви, че очаква тази година броят на туристите в Албания ще надскочи 14 млн.

Тюрксат 6А ще доставя турска телевизия над Евразия през следващите 15 години


Турция изведе в орбита първия изцяло произведен в страната комуникационен спътник – Тюрксат 6А, предаде Анадолската агенция. Новият сателит ще позволи на страната да разшири сателитното си телевизионно покритие в света до 5 млрд. души. Изстрелването стана с ракета SpaceX Falcon 9 от базата "Кайп Канаверал" във Флорида. Президентът Реджеп Ердоган заяви, че Тюрксат 6А отваря нов етап за Турция в производството на спътници. Ердоган подчерта, че над 81% от подсистемите, наземната сателитна станция и софтуера по проекта 6А са местно производство и посочи, че това е от голямо значение за бъдещето на Турция в Космоса. Министърът на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу съобщи, че първият сигнал от Тюрксат 6А е получен 67 минути след изстрелването, както е било по план.

Хърватия ще строи масови зарядни станции за електромобили


Хърватската търговска камара сформира Група на оператори на мрежи от станции за зареждане на електрически превозни средства. Те си поставят за цел до 2025 г. да създадат станции за зареждане на електромобили на всеки 60 км по главните пътища на страната. Прогнозата е, че инвестицията ще струва 200 млн. евро, съобщи агенция ХИНА. Според ръководителя на групата Дино Новосел въвеждането на инфраструктурата ще допринесе за увеличаване на автомобилите, използващи енергия от възобновяеми енергийни източници. В момента те са под 3%, но до 2030 г. трябва да надхвърлят 21 на сто или това са над 250 000 нови коли. Регламентът за въвеждане на инфраструктура за алтернативни горива задължава до 2025 г. държавите в ЕС да осигурят зарядни станции за пътнически автомобили на всички главни пътища на всеки 60 км.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: republika.mk, ЕПА/ БГНЕС, uzay.tubitak.gov.tr, rtsh.al, glassrpske.com


Още от категорията

Мария Габриел

Мария Габриел може да замени Мирча Джоана като зам.-генерален секретар на НАТО

Бившият български еврокомисар Мария Габриел може да стане зам.-генерален секретар на НАТО. Информацията за кандидатурата е потвърдена от София и от Брюксел, съобщи БГНЕС. Според българските медии Габриел има достатъчно международен опит, за да..

публикувано на 07.08.24 в 11:29

Временновластието става характерна черта на политическата ситуация в България

България се изправя пред седмите поред парламентарни избори за последните три години. Причината е, че за пореден път и трите проучвателни мандата, връчвани от президента на парламентарно представените партии, останаха нереализирани. Какво е..

публикувано на 06.08.24 в 12:15
Рая Назарян

Председателят на парламента отказа да е служебен премиер

"Най-важното за един служебен премиер е да осигури провеждането на честни и прозрачни избори и ярките политически лица няма да доведат до доверие в този процес". Това заяви председателят на парламента Рая Назарян от ГЕРБ на среща с президента..

публикувано на 05.08.24 в 16:25