Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската общност в Германия е над 436 000 души

Посланик Григор Порожанов
Снимка: Посолство на РБългария в Берлин

"Българската общност в Германия е добре организирана и интегрирана в местното общество. Имаме 23 български неделни училища, покриващи над 30 града. Там най-малките ни сънародници получават образование по български език, история и цивилизация, география" - заявява в интервю за в-к "24 часа" българският посланик в Берлин Григор Порожанов. 

Във федералната република са регистрирани над 436 000 българи, допълва дипломатът. Той цитира данните на Националния статистически институт, че стокообменът между Германия и България остава интензивен. През 2023 г. достига почти 11 млрд. евро. "Германия разглежда България като един от най-важните си партньори в Югоизточна Европа. Радваме се, че икономическите ни отношения се развиват стабилно, независимо от политическите промени, както и че България поддържа позитивно икономическо салдо в търговията с Германия", изтъква Порожанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Велико Търново впечатли сънародници от Сърбия

Българо-сръбският център от Враня организира  двудневна екскурзия до Велико Търново за членовете на сдружението. Голяма част от пътуващите за първи път посетиха старата българска столица.  „Дължим голяма благодарност на Генералното консулство..

публикувано на 02.09.24 в 14:02

Ученици ще се обучават по проекта “Ние сме бъдещето на Босилеград”

Културно-информационният център “Босилеград” подготвя възпитателно-образователен проект за ученици, който се нарича “Ние сме бъдещето на Босилеград”. Проектът ще започне още в началото на септември, а заниманията ще се провеждат в следобедните..

публикувано на 31.08.24 в 07:20

Красотите в Смолянско разгледаха деца от училище "Българче" в Неапол

Забележителности в района на град Смолян разгледаха деца от училище "Българче" в Неапол в четвъртия ден от своята екскурзия у нас по програма „България - образователни маршрути“ на Министерството на образованието и науката, предаде БТА...

публикувано на 29.08.24 в 14:55