Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откритата статуя в Хераклея Синтика вече е в петричкия музей

Снимка: БГНЕС

Голямата мраморна статуя, открита неотдавна в античния град Хераклея Синтика, беше преместена в Историческия музей в Петрич.

Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие

Античният град Хераклея Синтика разкрива своите тайни

Първоначално проф. Людмил Вагалински, ръководител на разкопките, предположи, че статуята е на бог Хермес. “След като огледахме отпред, както и цялото лице, тя може да не е от 2-ри век, а да е около 200 години по-рано, т.е. около новата ера и да е образ на владетел или на някакъв много важен човек”, заяви археологът.

Лицето, главата и носът на статуята са доста добре запазени и се вижда изражението. Това, по думите на проф. Людмил Вагалински, е изключително, тъй като има малко подобни примери. Засега обаче не са намерени липсващите части от ръцете.

Следващата седмица заедно със специалисти от София ще се опитаме да я изправим на мястото, на което ще бъде, за да може реставраторът да работи около нея и да я почисти и консервира”, каза още археологът.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи е подаден в 13 области на страната

Във вторник  още преди обяд в по-голямата част от Западна, а в следобедните часове и в Централна България ще има валежи и гръмотеници. Има вероятност за градушки и силен вятър. На изток ще е слънчево. Минималните температури ще са между 17° и 21°, в..

публикувано на 19.08.24 в 19:05

България днес - 19 август 2024 г.

В „България днес“ на 19 август говорим по актуалната политическа тема от деня за отлагането на изборите и несъстоялия се кабинет „Кожарева“. С Ингрид от Нидерландия и с Анита от Франция разговаряме за българския фолклор и неговите последователи..

публикувано на 19.08.24 в 19:00
Снимка: Посолство на САЩ в София -
Джеймс Барлоу (вляво)

Морски пехотинец от САЩ благодари на българските спасители, дарили му втори шанс за живот

5 ноември 2023 г. е датата, която завинаги ще помни американският морски пехотинец Джеймс Барлоу. На този ден той покорява връх Вихрен в планината Пирин, но минути по-късно животът му се преобръща. Полита надолу със скорост 60 км/ч от над 200 метра..

публикувано на 19.08.24 в 15:28