Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбелязва 187 години от рождението на Васил Левски

Паметникът на Васил Левски в Карлово
Снимка: БТА

Себеотрицание, честност, борбеност и вяра в правото на национална свобода и достоен живот. Всичко това олицетворява един от най-обичаните български национални герои – Васил Левски. На 18 юли тази година България ще отбележи 187 години от неговото рождение, а по традиция честванията вече започнаха на 11 юли от паметника на Апостола на свободата в Плевен с официалното откриване на Националния поход "По стъпките на Апостола". За 30-ти път 250 участници от различни градове на страната, българи, които живеят в САЩ и Англия, и дори чужденци от Великобритания, Сърбия и Австрия се включиха в предизвикателството да прекосят билото на Централния дял на Стара планина, разделени в осем лъча от 17 до 77 души в група.


Идеята на похода се ражда през 1994 година, когато плевенският учител по история Васил Копчев тръгва от Троянския манастир и обикаля местата до Сопот и Карлово, свързани с дейността на Апостола. В следващите години историческият маршрут привлича и други. Днес той е събитие не само за увлечените родолюбци, но и за почитателите на българската природа. "Работим предимно с ученици от плевенски училища", каза преди време за Радио България д-р Галина Цветкова, която от няколко години е ръководител на националния поход. В юбилейното му издание учениците са 68 на възраст от 7 до 18 години. Най-възрастният участник е 79-годишният наследник на Васил Левски – Васил Чардаклиев, а най-малката участничка – внучката на д-р Цветкова, която е само на две години и половина.

За първи път инициативата има и свое специално извезано двулицево знаме, подобно на революционните комитети на Апостола. То е направено благодарение на три семейства от Карлово, Варна и Пловдив, осигурили средства и изработили модела. Преди дни беше представена и специално създадена по случая песен – "Небе в очите ти", която е подарък за организаторите от диригента и композитор Георги Милтиядов. Текстът е на Десислава Софранова, а самата песен е изпълнена от квартет "Белканто" и беше представена за първи път на 11 юли в Плевен.   

По традиция походът завършва в родния град на Левски Карлово на 18 юли, където всички участници ще бъдат посрещнати тържествено на площад "Васил Левски" в града и ще участват в събитията, посветени на 187-ата годишнина от рождението на великия българин, под патронажа на президента на България Румен Радев. 18 юли е и официалният празник на града, а Националният музей "Васил Левски" – Карлово е една от основните институции, ангажирана с проявите.

Дора Чаушева
"Ще има доста богата програма, започваща още десетина дни преди самата дата, и музеят ще бъде домакин на някои от събитията – каза за Радио България Дора Чаушева, директор на Национален музей "Васил Левски" – Карлово. Като в самия ден, 18 юли, ще се организира "Литературен салон", ще бъде представена изложбата "Свидетели на живот – легенда" от материали на музея, които представят места, свързани с Васил Левски в града, някои от които и днес гостите на Карлово могат да видят, и такива, които за съжаление вече са изчезнали, описани в изследването на бившия директор на местния историческия музей д-р Стоян Кичев. Наши традиционни гости ще бъдат участниците в Националния поход "По стъпките на Левски", ще бъдат връчени и традиционните награди на карловския комитет "Васил Левски" и на фондация "Васил Левски". А нашият музей ще гостува извън Карлово на Литературно-художествения музей "Чудомир" в град Казанлък с изложбата "Места на памет (1873-1933) – Измерения на героичния образ на Левски" на Института за исторически изследвания и централната библиотека при БАН, която ще остане в града на розите до края на месец юли. 


Също така там ще представим и поредицата сборници "Нови документи и изследвания. Васил Левски", която Националният музей "Васил Левски" – Карлово прави в продължение вече на четири години. И се надяваме, че в тези дни през лятото ще има много гости в Карлово, целенасочено тръгнали за събитията или пък случайно минаващи по своите туристически, набелязани пътеки тук, през Розовата долина." 

Официалната програма на 18 юли в Карлово ще завърши с изнасяне на знамето на Карловския революционен комитет и тържествена митинг-заря на централния площад.

Васил Копчев
А създателят на Националния поход "По стъпките на Апостола" Васил Копчев и тази година беше категоричен, че "като никой друг Левски обладава най-добрите качества на българското племе. В него трепти реформаторският замах на Борис I, историческата решителност на Симеон Велики, себеотрицанието на богомилите, дръзновението на Ивайло, екзалтацията на Паисий, гордостта на Раковски. Поклон, Апостоле!".

Снимки: БТА, Facebook/muzeilevski




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български ученици спечелиха пет медала на състезание по астрофизика в Бразилия

На Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Бразилия, български ученици спечелиха пет медала, съобщи Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Това е най-престижното състезание по астрофизика, а тази година в него..

публикувано на 27.08.24 в 11:20

Президентът издаде указ за назначаването на нов служебен кабинет

В изпълнение на Конституцията президентът Румен Радев подписа указ за назначаване на предложеното от номинирания за служебен премиер Димитър Главчев правителство. Очаква се новият кабинет веднага да положи клетва пред Народното събрание. В друг..

обновено на 27.08.24 в 08:46

В Бургас ще танцуват в народните ритми на България, Румъния и Словакия

Концертът "Фолклорен форум" ще зарадва почитателите на народната музика на 27 август от 19 часа на сцена "Охлюва" в Морската градина на Бургас. Публиката ще има възможност да се наслади на фолклорни песни и танци от България, Румъния и Словакия...

публикувано на 27.08.24 в 08:05