Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според премиера обстановката с пожарите е извънредна, но е овладяна

Снимка: БТА

По нареждане на служебния премиер Димитър Главчев вътрешното министерство разкри телефонна линия за подаване сигнали за пожари. Телефон 02 901 12 98 е денонощен, съобщиха от правителствената пресслужба. Единният телефон за спешни случаи 112 също приема сигнали, както досега. Оперативният щаб за пожарите е мобилизиран, така че координацията между институциите срещу огъня да е още по-бърза.

Премиерът каза пред парламента, че ситуацията в страната, макар и извънредна, е овладяна. В гасенето на пожарите предстои да се включат два хеликоптера от Чехия, Румъния също има готовност да изпрати машини, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов. От началото на годината в горските територии са възникнали над 260 пожара на площ над 60 000 дка, а само за последната седмица в страната са регистрирани над 50 пожара с обхват 40 000 дка.

Пожар има и в гора край с. Ваксево и се разпространява към подножието на Рилския манастир, съобщиха от община Кочериново. Пожарните екипи са локализирали огъня на площ от около 100 дка. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10

По консумация на хляб България е втора в света

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200..

публикувано на 11.09.24 в 12:07