Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският евродепутат Цветелина Пенкова е избрана за президент на Европейския енергиен форум

Цветелина Пенкова
Снимка: tsvetelinapenkova.eu

Българският евродепутат от БСП Цветелина Пенкова беше избрана единодушно за президент на Европейския енергиен форум - най-голямата енергийна организация в Брюксел. Пенкова ще бъде първата жена президент на организацията. За първи път през 20-годишната история на Европейския енергиен форум начело ще бъде и представител на социалистите. Пенкова приема поста от бившия премиер на Полша и председател на Европейския парламент Йежи Бузек, който ръководеше форума през последните 10 години.

Относно приоритетите си на поста след като беше избрана Пенкова заяви: "Предизборната кампания ни даде възможност директно да чуем гласа на европейските граждани. Те не искат самоцелни декларации за спасяване на климата, а бързо и ефективно намаляване на сметките за енергия. Това може да се постигне единствено чрез повече инвестиции в базови източници, като ядрената енергетика например, и по-добра свързаност между всички държави в ЕС".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48

Председателят на македонския парламент прие новия български посланик в Скопие

Успешна и ползотворна работа в страната е пожелал председателят на парламента в Северна Македония Африм Гаши на новоназначения посланик на България в Скопие Желязко Радуков на среща в сградата на събранието. "Самата среща изпраща послания за..

публикувано на 20.09.24 в 09:12

Проверка на ДАНС отхвърли "българска връзка" с взривените пейджъри в Ливан

След проверките на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), съвместно с Националната агенция за приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници", безспорно е установено, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани..

публикувано на 20.09.24 в 09:00