Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България осигури автобус за учениците от българското средно училище в Братислава

Снимка: МОН

Нов автобус, осигурен от МОН, ще превозва учениците до Българското средно училище "Христо Ботев" в столицата на Словакия - Братислава, през новата учебна година. Досега там се обучаваха 96 ученици, като за следващата учебна година вече има записани близо 110. За да се учат в него, 30 деца пътуват от Виена, Унгария и околностите на Братислава. 

Началото на Българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава е поставено през 1948 г. През ноември миналата година учебното заведение тържествено отбеляза своята седемдесет и пета годишнина.
В него учениците се обучават по български учебни планове и програми, като допълнително се изучават словашки език, история и география на Словакия. Използват се иновативни педагогически практики и се организират участия в различни програми и проекти както в Словакия, така и в България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

1 милион лева се предоставят за ремонт на храм "Св. Иван Рилски" в Лондон

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2024 г., чрез което се предоставят 928 188 лв. за реконструкция, ремонт и оборудване на храм "Св. Иван Рилски", намиращ се в сградата на Българското посолство в гр. Лондон,..

публикувано на 18.09.24 в 16:47

Танцьорите от българската фолклорна група "Бременските танцьори" в Германия си търси нови попълнения

Днес сънародниците ни от фолклорна група за народни песни и танци "Бременските танцьори" в немския град Бремен започва репетициите си за новия творчески сезон. Фолклорната формация е създадена през септември 2016 година към Немско-българското сдружение..

публикувано на 18.09.24 в 06:25

Български ученици в Рим съживяват паметта за първото българско училище в Чипровци, създадено през 1624 г.

Едно необичайно откриване на новата учебна година направиха учениците и учителите от българско училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим и Флоренция.  На събитието присъстваха посланикът на България в Италия Н.Пр. Костадин Коджабашев, както и Монсеньор..

публикувано на 16.09.24 в 15:05