Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Ганева-Роблес от Лондон:

Българите в чужбина допринасят за по-различния мироглед в родината си

Елена Ганева-Роблес
Снимка: Красимир Мартинов

От 22 до 24 юли в София и Благоевград се провежда годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Организацията има повече от 250 членове - юридически и физически лица, развиващи просветна дейност в Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка, Африка, Австралия. Традиционно, всяко лято български учители от близо и далеч се събират, за да отчетат какво са свършили, къде са срещнали проблеми, както и за да обменят опит и практика. Една от тях е Елена Ганева-Роблес – преподавател на деца в предучилищна възраст в Българското училище "Иван Станчов" към посолството ни в Лондон.

Елена Ганева-Роблес живее повече от 30 години в Лондон. Там я отвежда любовта на един перуанец, с когото се запознават в университета във Варна. След падането на желязната завеса двамата се ориентират към Великобритания, където създават семейство. Имат две момичета. И след смъртта на съпруга си Елена Ганева-Роблес продължава да живее и работи в Лондон. Тя е преподавател на деца със специални образователни потребности в английско училище, както и учител на българчета в неделното училище "Иван Станчов" към българското посолство в Лондон.


В българското училище започва като преподавател по народни танци.

"Обучих доста дечица да играят български хора - разказва ни г-жа Роблес. - Представяме се на всички тържества в българското училище в посолството на България. Доста деца се изучиха, а много от тях вече са родители и сега те пък водят децата си в българското училище. Занимавам се най-вече с ученици, за които българският не е майчин. И по примера на моите собствени деца аз се опитвам да им помогна да проговорят български. И се гордея с това, че те много бързо успяват да го направят. А за да разберат смисъла на българските думи, на помощ идва английският. Имаме едно детенце, чиято майка е българка, а бащата е китаец. Друго е с майка българка и баща – кипърец. На трето – майката е от Индия, бащата – от България. Но всички тези дечица започват да говорят прекрасен български при нас. Английският им е като първи роден език. Затова научават български с помощта на английския, на който им обясняваме значението на българските думи."


Елена Ганева-Роблес акцентира и на възможността деца, завършили  български училища в чужбина, да се завръщат в България, където да продължават образованието си.

"Имаме много такива деца, които са учили английски, но искат да се върнат и да учат за зъболекари, за лекари. Защото при нас, в България, обучението е много по-силно. И ако тези деца не ги интегрираме в българската среда и не им помогнем тук, те никога няма да отидат. Ще предпочетат да се обучават в други държави. Самите деца вече са много по-гъвкави. И затова и България трябва да е по-гъвкава към тях – не само да ги връща у нас, но и да им помага да се изграждат като личности, като част от българското общество. Лично познавам няколко момчета и момичета, които са се върнали в България, след като са израснали и са учили в чужбина. Също така аз поддържам контакт с много чужденци в България. Когато се върна в България, моята среда там са чужденците. Например в Чепеларе, където живея, аз съм свързана с австралийци. И когато техните внуци идват в България, аз им говоря както на български, така и на английски, за да могат да се  интегрират към българското. Имаме жена от Дания, която живее дълги години в Чепеларе. С нея вече си говоря на български, а не на английски. Това помага и на нея, и на мен - дава ми възможността да знам какво става в града, а тя пък научава по-добре българския. И това е прекрасно."


В Лондон Елена Роблес преподава и на деца със специални потребности, най-вече – аутисти и такива, които имат различна степен на увреждане на зрението.

"Сега работя с аутисти в различни възрастови групи. Всяка година през септември ме назначават в различни училища в Лондон, в зависимост от необходимостта. Работя с агенция, за да съм по-гъвкава и да мога да помагам на повече училища. Имам необходимия опит да разпознавам децата и да преценявам как да се работи с всяко от тях. В опита ми с водни ски училища, където съм работила, съм била помощник учител в най-различни класове, като се започне от предучилищната възраст от 3 годишните до 11 годишните. Запозната съм с технологии на английската система, защото съм ходила на много семинари за работа със специализирана технология за деца с увреждания. Работила съм с деца аутисти, които изобщо не говорят, но отговарят само чрез очите."


За работата си като преподавател в училище, което е член на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), Елена Ганева-Роблес казва, че това е голямо предимство. Защото срещите, които се организират по линия на асоциацията, ѝ дават възможността да се среща с колеги и да обменя ценен опит в работата с български деца, растящи в чуждоезична среда. 

А в края на срещата ни тя отправи и послание към българите в България:

"Не ни приемайте като съвсем различни граждани нас, българите от чужбина! Защото, когато сме в България, и моите деца, и аз се чувстваме някак, че не сме българи. Дръжте и на нас! Защото все пак ние допринасяме и за изграждане на много по-различен мироглед в България. Вярно е, понякога правим грешки, всички имаме грешки, но бъдете малко по-отворени към тези дечица, които си идват в България и носят някаква нова мисъл, нови отношения към изграждането на много неща. Дори в игрите си децата са по различни и трябва да ги приемем. Така че, нека да си помагаме, да се държим ръка за ръка. Защото светът е това - да се подкрепяме и да си помагаме."

Снимки: Красимир Мартинов, Българско училище към посолството на България в Лондон, АБУЧ, Радио Видин


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българското школо "В. Левски" в Баркинг открива учебната година

На 9 септември отваря врати за новата учебна 2024/2025 година българското школо "Васил Левски" в Баркинг, Великобритания. "Нямаме търпение да напълните класните стаи, за да учим и да се забавляваме заедно", споделиха във Фейсбук дни преди първия..

публикувано на 09.09.24 в 16:51

Онлайн тренировките на формация "Феникс" от Базел привличат любители на фолклора от няколко държави

Балканската танцова формация "Феникс" кани любителите на народните танци за тренировки през новия си творчески сезон. От четири години те се провеждат онлайн през платформата "Зуум". Участващите в тях са от поне шест страни в Европа. През..

публикувано на 09.09.24 в 13:47

Илияна Йотова откри учебната година в неделното училище “Св. св. Кирил и Методий” в Барселона

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри новата учебна година в Българското неделно училище “Св. св. Кирил и Методий” в Барселона. Тя поздрави учениците за усърдието им да посещават занятията през почивните дни след цяла седмица, прекарана в испанското..

публикувано на 08.09.24 в 09:33