Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционният съд отмени съдебната реформа и запази новия служебен кабинет

Лица с двойно гражданство ще могат да бъдат депутати и министри

Снимка: БТА

Конституционният съд обяви за противоконституционни и невалидни повечето от промените в Конституцията, гласувани от 49-тото Народното събрание в края на 2023 г. Делото бе образувано по искане на президента Румен Радев и на 48 депутати. Магистратите отменят всички разпоредби, отнасящи се до съдебната власт. Но с 6 на 6 гласа запазват нововъведения ред за назначаване на служебен премиер и правителство, отговорни пред парламента.

Мандатът на стария парламент ще продължи да тече до избирането и учредяването на новото Народно събрание. Не се отменят и новите норми в основния закон, които разрешиха на лица с двойно гражданство да стават депутати и министри. Решението е взето от всичките 12 конституционни съдии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гордана Силяновска и Румен Радев

Македонският външен министър е отказал среща с българския си колега в София

Посещението на македонският президент Гордана Силяновска е по повод културно събитие - гостуване на Националната опера и балет на Северна Македония в София и няма характер на държавно, официално или работно посещение. "В такива случаи протоколната..

публикувано на 18.09.24 в 10:16

300 военнослужещи на Фестивала на военните духови оркестри в Горна Оряховица

Горна Оряховица ще бъде домакин на Преглед на любителското творчество и Фестивал на военните духови оркестри на Сухопътните войски. От 18 до 20 септември в Летния театър в града с начален час 16.00 ч. среща ще си дадат военни формации и изпълнители от..

публикувано на 18.09.24 в 07:30

Kalimera Vratsa - във Враца започва фестивал, посветен на Гърция

Гръцката певица Ирини Пападопулу ще изнесе концерт тази вечер от 19.30 ч. на панаирната сцена пред стадион "Христо Ботев" във Враца. Събитието е в рамките на 135-тото издание на Врачанския есенен панаир и част от програмата по инициативата Kalimera..

публикувано на 18.09.24 в 07:10