Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България следи с тревога изявленията на Скопие за Коридор №8

Снимка: архив

Правителството на България следи с нарастваща тревожност изявления и декларации на официални представители на Северна Македония, насочени към нарушаване на международни ангажименти в областта на инфраструктурната свързаност, включително чрез пренасочване на европейските средства за изграждане на железопътния компонент на Коридор № 8 към друг транспортен проект, посочват от правителствената пресслужба. Припомняме, че Северна Македония многократно е поемала и потвърждавала своя ангажимент за инфраструктурно свързване на двете държави, включително и Kоридор № 8, включително в съвместната декларация на Албания, България, Италия и Северна Македония от ноември 2021 г., се казва в съобщението.

ЕС подкрепя изграждането на железопътните коридори 8 и 10, заяви посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гиър пред "Свободна Европа". По отношение на вписването на българите в конституцията на Северна Македония като условие за реален старт на преговорите с ЕС дипломатът посочи, че "на масата вече има поставено решение". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Подновява се процедурата за избор на нов главен прокурор

Прокурорската колегия на ВСС подновява процедурата за избор на нов Главен прокурор на заседанието си, което е насрочено на 9 септември. В дневния ред, който е от три точки е предвидено първо да се изменят правилата за избор на обвинител номер едно,..

публикувано на 04.09.24 в 18:29

ЦИК реши да приеме документите за изборите и на двете крила на ДПС

Централната избирателна комисия реши на извънредно заседание да приеме паралелно заявленията за участие в изборите и на поддръжниците на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, и на тези на Делян Пеевски, като двете заявления ще бъдат записани в..

публикувано на 02.09.24 в 16:40
Иван Кондов

Традицията в българо-иранските отношения е предпоставка за градивно бъдещо взаимодействие

Служебният министър на външните работи Иван Кондов поздрави в телефонен разговор министъра на външните работи на Ислямска република Иран д-р Абас Арагчи за назначаването му на поста в края на миналия месец. В съобщение на МВнР се посочва, че..

публикувано на 02.09.24 в 13:15