Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йона Тукусер пресъздава в картини ужасяващия глад в Бесарабия

Йона Тукусер
Снимка: БТА

Бесарабската българка Йона Тукусер ще представи тази вечер в в село Главан, Болградски район, своята изложба, посветена на глада в Бесарабия през 1946-1947 г. Картините, вдъхновени от историите на местните жители, преживели предизвикания от Съветския съюз ужасен глад, са разположени на мястото на стара мелница.

Искам да усетя атмосферата на тази трагедия именно на мястото, където всичко се е случило. Да почувствам енергията на тази земя”, казва художничката. Тя избира да покаже творбите си най-напред на своите сънародници, преди да направи това и в чужбина.

Йона Тукусер е родена през 1986 г. в българско семейство в село Главан, Одеска област, което се намира на 70 км до делтата на река Дунав в Украйна. Коренната жителка в продължение на години събира детайлни разкази на очевидци на трагедията, посещава местните архиви и изследва исторически трудове, за да ги пресъздаде в своите произведения.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българи в лондонския квартал Бромли отпразнуваха първата година от засаждането на български рози

Сънародници отбелязаха с тържество първата година от засаждането на български рози в парка “Куинс Гардънс” в лондонския квартал Бромли. Цветята са дарени от българите в Лондон, съобщи на сайта си Посолството на България във Великоритания...

публикувано на 23.10.24 в 18:37

Ново дружество, нова надежда за българите в района на Голо Бърдо, Албания

24 септември бележи създаването на новото българско дружество в Албания –"Дружество за българска идентичност" – регистрирано в град Тирана. Негов председател е Бесим Муча. Бесим е роден в село Оржаново в района на Голо Бърдо, където прекарва..

публикувано на 23.10.24 в 10:20

Радослава Недялкова от Милано е "Българка на годината-2023", публиката отличи Невенка Костадинова, Сърбия

Радослава Недялкова от Милано е избрана за "Българка на годината-2023" сред номинираните 24 наши сънароднички от 19 държави. Отличието на името на Св. Злата Мъгленска беше връчено днес на тържествена церемония в УНСС в София. Радослава Недялкова е..

публикувано на 18.10.24 в 16:26