Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето безработни нямат професионална квалификация

Снимка: БГНЕС

Повечето безработни хора у нас не притежават професионална квалификация и специалност, съобщава Агенцията по заетостта. Само за една година броят на хората без специални умения е нараснал с 8% и възлиза на близо 87 хиляди.

Данните показват още, че безработните с основно и по-ниско образование надхвърлят 68 хиляди, а около 36 хил. души са се регистрирали в бюрата по труда преди повече от година.

На този фон от КНСБ дойде новината, че над хиляда безработни са били обучени по проекта “Шанс за зелена и екологична заетост”. Програмата, финансирана от държавния бюджет и осъществявана в сътрудничество с 50 общини и лечебни заведения, е насочена към хора с ниско образование и без квалификация в райони с безработица над средната за страната. Те ще могат да работят в горското стопанство, като болногледачи и социални асистенти за деца и възрастни. Предстои да бъде осигурена трудова заетост на близо 600 души, преминали успешно обученията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите падат, очакват се валежи

Във вторник , 10 септември,  времето в страната ще бъде облачно, на много места в Западна и Централна България с валежи от дъжд. Значителни по количество ще са валежите в Западна България и Родопите. Ще има и гръмотевици. В Източна България няма да..

публикувано на 09.09.24 в 19:35

България днес - 9 септември 2024 г.

В „България днес“ се връщаме 80 години назад в историята ни, за да помним и утре събитията от 9 септември 1944 година. Събития, които обществото ни все още преосмисля, но които са белязали политическото и социално развитие на държавата. Ще се „разходим“ из..

публикувано на 09.09.24 в 19:00

80 години от преврата на 9 септември 1944-а и смяната на обществения строй в България

На 9 септември се навършват 90 години от преломното събитие, което бележи края на Царство България. В разгара на Втората световна война, когато Съветската армия преминава в настъпление след битката при Сталинград, и достига до Румъния през август..

публикувано на 09.09.24 в 13:16