Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черноморската риба се скри надълбоко заради топлата морска вода

Снимка: БНР-Бургас

Високите температури на морската вода, които по южното Черноморие достигнаха 30 градуса прогониха сезонната риба навътре в морето. Заради горещините, съчетани с нетипичните продължителни северни течения липсват характерните за летните месеци попчета и скорпид. Те обикновено се появяват още през март, при температури 8-10 градуса на водата, а уловът им е почти през цялата година, с изключение на зимата, когато се крият из дупките на скалите. Тази година, по време на горещите летни месеци те отидоха надълбоко в морето, където водата е по-хладна и се движат теченията.

"Досега не се е случвало да няма примерно скорпид – движение няма и него го няма. Месец и половина духа само северно и когато има такова течение и попчето го отписваме – отбелязва рибарят Йордан Каракашев пред БНР Бургас. – Не можем да преценим дали е заради времето, защото поне 40 дена не спира да духа от север, а за него е подходящ вятърът от Югоизток. Иначе паламудът нормално се появи тука вече преди 4 -5 дни. Вижда се по някоя друга риба, хващаме и им се радват хората. В края на юли, началото на август дребните рибки вече се показват, нормално около 150-180 грама. Сафрид също има, не е кой знае какво качество, но се намира."

Сафрид
Сафридът, който е сред предпочитаните черноморски риби през лятото, се появява на пасажи през май до края на юни, а през юли и август е разпръснат. После отново се намира от септември до края на ноември, при температура на водата до 15-17°. Тази година той се е появил месец по-рано, в сравнение с предишни години. А Йордан Каракашев не си спомня подобни високи температури на морската вода в района на южните черноморски градчета Царево и Ахтопол, които да продължават повече от няколко дена:


"Ние обикновено наблюдаваме температурата на водата и през лятото тя достига до 28° за четири пет дена. Тук при нас, преди няколко дни водата достигна 29°, а в Созополския залив – 30°. Това никога не е било, ние 29° не сме виждали, камо ли 30°. Аз самият се гмуркам на дълбочина до 12-15 метра и установявам, че няма термоклин, няма студена вода. Каквато е горе, такава е и долу, но рибата явно се изтегля веднага. Тя, когато е толкова много топло, обикновено търси граници, където е термоклинът. Където са малките рибки, там са и големите. Където има разлика в температура, там се сменят и теченията, които носят храна. Рибата обича течението, границата на течението, заради температурната разлика. А пък ние не можем да я открием на дълбочина от 10 до 12 метра, по-нататък е, затова съответно не се намира близо до брега.“

Що се отнася до температурните аномалии, Йордан Каракашев отбелязва, че те не са повод за притеснение: "Като четем историята непрекъснато е било на цикли. Топло – студено, топло – студено и сега е просто цикъл, ще отмине и това". А по повод навлизането на непознати видове в българската акватория, той отбелязва, че те са средиземноморски и не са със стопанско значение:

Син рак
"От десетина години, полека, полека идват и екзотични риби, виждат се и дребните рибки. Не ги познаваме. Миналата година хванахме един голям син рак с по-странна черупка. Наблюдават се и лабриди (Labridae), това са средиземноморски видове, както и лапини (Symphodus tinca), от семейството на лабридите. Те са по 500-600 грама.“

Лапина
Според запознати любители, тези рибки не стават за ядене, защото имат много кости, а по-големите екземпляри имат и остри зъби. Затова разчитаме на завръщането на сафрида през септември, когато морската вода става по-хладна. Тогава се появява и чернокопът, познат още като лефер и гофан. Това е най-ценната и най-вкусната риба, която се среща и в Средиземно море. Позната е също и по източното и западното крайбрежие на Атлантическия океан.

Чернокоп

Текст: Дарина Григорова (по интервю на Нина Рангелова, БНР Бургас)

Снимки: БНР-Бургас, БТА, БГНЕС, архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Представена е методиката за удостоверяване на машините за гласуване

Министерството на електронното управление (МЕУ) обнародва за обществено обсъждане на сайта си проект на актуализирана Методика за съответствие на машините за гласуване по изискванията на Изборния кодекс. Измененията на методиката обхващат и надграждане..

публикувано на 14.09.24 в 11:17
Гордана Силяновска

Българският президент прие покана официално да посети Северна Македония

На неофициална среща българският президент Румен Радев е приел поканата на своя македонски колега Гордана Силяновска, да посети официално Скопие. Дата за посещението не е определена. От българска страна нямаше официално изявление след разговора в..

публикувано на 14.09.24 в 09:08

Учебно-тренировъчен самолет катастрофира при подготовка за авиошоу

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с учебно-транспортен самолет  L-39 ZA, съобщи Министерство на отбраната. Инцидентът е станал при подготовка на утрешните демонстрации по случай..

публикувано на 13.09.24 в 16:20