Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел може да замени Мирча Джоана като зам.-генерален секретар на НАТО

Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Бившият български еврокомисар Мария Габриел може да стане зам.-генерален секретар на НАТО. Информацията за кандидатурата е потвърдена от София и от Брюксел, съобщи БГНЕС. Според българските медии Габриел има достатъчно международен опит, за да заеме отговорния пост. Тя е добре позната в Брюксел, където започна кариерата си като евродепутат от Европейска народна партия, а след това стана и еврокомисар в първата Еврокомисия, ръководена от Урсула фон дер Лайен. През 2023 г. Габриел се отказа от високата позиция в Брюксел и стана вицепремиер и външен министър на България.

От октомври генерален секретар на НАТО ще е нидерландецът Марк Рюте. Той има право да назначи един свой заместник.

Истина е нещо, което се е случило, другото е предположение – така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори в парламента на въпрос на БТА - истина ли са медийните публикации, които твърдят, че бившият вицепремиер Мария Габриел е кандидат за зам.-генерален секретар на НАТО. "Ние сме направили всичко, една достойна кандидатура, каквато е Мария Габриел, да бъде оценена в света", добави Борисов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Джевдет Чакъров

ДПС с лидер Ахмед Доган подаде документи за самостоятелно участие в изборите

След като от ЦИК отказаха регистрацията на двете фракции на ДПС с коалиции от ДПС с лидер Ахмед Доган и председател Джевдет Чакъров внесоха документи за самостоятелно участие на предстоящите парламентарни избори. От офиса на ДПС с лидер Ахмед..

публикувано на 09.09.24 в 17:10
Доган и Пеевски

Двете фракции на ДПС останаха без регистрация

Централната избирателна комисия отказа да регистрира коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" и "ДПС - Ново начало" за участие в предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври, предаде БТА. Причината е, че според Изборния кодекс,..

публикувано на 09.09.24 в 13:20
Бойко Борисов

Позиционирал съм се за първа политическа сила, ДПС не са ме подкрепяли за нещо

“ Това, в което е прав президентът, е че всички трябва да се позиционират .” Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на очакванията на президента Румен Радев партиите да се позиционират и да предприемат адекватни действия по фундаментален за..

публикувано на 08.09.24 в 12:17