Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка е номинирана за магистър на годината на Университета в Утрехт

Снимка: FB/Bilyana Manolova

Българката Биляна Манолова, изследвала начина, по който разказваме за комунистическото си минало, е сред тримата номинирани за годишната награда за завършилите магистратура в Университета в Утрехт, съобщи "Дневник". Тя е от София, учила е в испанската гимназия "Мигел де Сервантес", завършила е културология в Лондон и след 2 години работа в консултантска компания се заема с магистратурата по сравнително литературознание в Нидерландия. Тезата, която е защитила, е "Формирането на постсоциалистическата субективност в житейските наративи от България, Русия и Украйна".

Биляна Манолова не знае как номинацията ѝ е стигнала до този етап, но споделя, че на Запад има растящ интерес към изследване на посткомунистическото пространство и общества, най-вероятно предизвикан от агресията на Владимир Путин срещу Украйна през февруари 2022 г. "Бях пред петото си интервю за стипендия за докторантура (спечелила е правителственото финансиране за 4 години за Университета на Амстердам - бел. ред.), когато ми се обадиха да изпратя бързо нужните документи", споделя Биляна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Делегация на БАН посети люлката на Българското книжовно дружество в Браила

Делегация на Българската академия на науките (БАН) заедно с дипломати и българи, живеещи в Румъния, посетиха Браила. Повод за това е честването на 155-годишнината на Академията. Учредителното събрание на Българското книжовно дружество, чийто..

публикувано на 19.09.24 в 08:41
Сградата на правителството в Скопие

Македонските българи поискаха подкрепа от България

Българите в Северна Македония имат нужда от подкрепата на България, заявиха представители на българската общност от Прилеп, Струга, Битоля и Кавадарци. Те бяха изслушани в парламентарната Комисия по политиките за българите в чужбина. "Влизането в..

публикувано на 19.09.24 в 08:16

1 милион лева се предоставят за ремонт на храм "Св. Иван Рилски" в Лондон

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2024 г., чрез което се предоставят 928 188 лв. за реконструкция, ремонт и оборудване на храм "Св. Иван Рилски", намиращ се в сградата на Българското посолство в гр. Лондон,..

публикувано на 18.09.24 в 16:47