Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скопие иска отстъпки за вписването на българите в македонската Конституция

Тимчо Муцунски / Иван Кондов
Снимка: БГНЕС

Отложеното действие на конституционните промени е ключово за нас, заяви македонският външен министър Тимчо Муцунски пред скопската телевизия "Сител". Той защити позицията на своето правителство, че българите трябва да бъдат вписани като малцинство в конституцията на Северна Македония едва след приемането на страната в ЕС. Според Муцунски искането им среща разбиране в "заинтересованите страни в ЕС“.

"С максимално уважение към представителите на служебното правителство на нашата съседка България, но е факт, че в момента на тяхното функциониране те не могат да поемат сериозна политическа отговорност, защото нямат легитимност от гражданите, а само да организират провеждането на избори, след които пожелаваме съседката ни да има политическо правителство. След съставянето на такова политическо правителство ще водим проактивен диалог", каза Муцунски.

"Нашата позиция е да не се променя Преговорната рамка на Северна Македония за членство в ЕС - заяви за БГНЕС зам.-министърът на външните работи Иван Кондов. - Не считаме, че тези предложения са начинът, по който нещата могат да се случат. Казвал съм това и при участието ми в Съвета по външни работи на ЕС - рамката не може да бъде предоговаряна и споразуменията трябва да се изпълняват", подчерта Кондов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили на Националната служба за охрана представя Историческият музей

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя от днес до 15 септември Националният исторически музей. Експозицията е по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на..

публикувано на 12.09.24 в 07:15
Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45

България днес - 11 септември 2024 г.

В „България днес“ ви срещаме с едни активни, млади и успешни българи, които още от ученическите си години са научили, че тайната на успеха е да не спираш да искаш да се развиваш. Калоян Миладинов, Огнян Разсадов, Филостратос Титопулос и Александър..

публикувано на 11.09.24 в 19:00