Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театралното студио “Онгъл” в Болград приветства публиката с “Добре дошли у дома”

Театрално студио "Онгъл"
Снимка: Театрално студио "Онгъл"

Българското театралното студио “Онгъл” в Болград, Украйна, ще пресъздаде интерактивния си спектакъл “Добре дошли у дома” на 25 август, когато градът ще отбележи 203-ата годишнина от основаването си.

Интерактивният спектакъл разкрива културното многообразие на Бесарабия чрез представяне на историята и традициите на различните националности в Болградската община, сред които българи, гагаузи и албанци. Целта на пиесата е да подпомогне интеграцията на вътрешните бежанци и техните деца, които са били принудени да напуснат домовете си вследствие на войната в Украйна”, казва Серафим Савченко, ръководител и режисьор на театъра.

Спектакълът е създаден в рамките на международния проект “Културата помага”, насочен насочен към интеграцията и включването на принудително разселените хора в местната култура.

Според Серафим Савченко Бесарабия често се възприема като трудно място за адаптация заради етническото разнообразие. “Ние се стремим да направим обстановката по-разбираема за хората, които са тук. В спектакъла демонстрираме примери от местните обичаи и традиции на българското и албанското население. Това е много увлекателен и мощен екскурс, който най-добре може да покаже културните постижения на нашия край”, разказва той.

Болград е основан през 1821 г. от български преселници. Градът се превръща в административен и културен център на бесарабските българи. Със средства на българските колонисти през 1838 г. е осветена трипрестолната катедрала “Свето Преображение Господне”, а 20 години по-късно е открита Болградската гимназия – първата българска гимназия, изиграла значителна роля в историята на нашия народ.

В Болград живеят над 15 хил. души и повече от половината от тях имат български произход.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Райна Манджукова

"Сърцето на другата България" – документален филм за една малка агенция с голяма мисия

През есента на 1 9 92 година ,  с постановление  на М инистерския съвет в България е учред ена А генция за българите в чужбина , която да координира държавната политика спрямо сънародниците ни по света . Първият председател,..

публикувано на 11.09.24 в 15:30

24 българки от 19 държави са номинирани за "Българка на годината"

За поредна година Изпълнителната агенция за българите в чужбина ще връчи ежегодната награда "Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2023" на официална церемония, която ще се проведе през октомври. За престижното отличие са номинирани 24..

публикувано на 09.09.24 в 15:45

Училище "Св. св. Кирил и Методий" във Ванкувър вече 30 години пази живо знанието за България и българския език

Около 70 000 са българите, които живеят в Канада, сочат данни на българското Министерство на външните работи. Седем са българските неделни училища в страната. През изминалата 2023/2024 учебна година едно от тях - "Св. св. Кирил и Методий" във..

публикувано на 08.09.24 в 09:10