Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият министър на околната среда и водите Асен Личев:

От 2001 г. в България има приета Програма за борба със сушата, но мерките в нея не се спазват

Снимка: БТА

Няма точна статистика какъв ще е броят на изпепелените от пожари горски масиви у нас през това лято. По данни на Европейската информационна система за горски пожари в България се случват около 600 подобни инцидента всяка година. Ежегодно те засягат средно около 10 000 хектара земя, което води до преки икономически загуби от около 2,5 милиона евро. Според доклади на тази система, през първите години на XXI в. повече от 100 000 хектара от горите в България са засегнати от огъня.


Националният институт по метеорология и хидрология отчита, че 2024 г. е третата поред суха и гореща година, като месец юни е бил най-горещият от 1930-а година насам. Периодът на засушаване тази година е най-дълъг, продължавайки повече от три месеца. Наблюдава се сериозен спад на водните количества, като на места в Северна България той достига до 87% в сравнение с изминалата година.

Пряк резултат от това е сериозният воден режим, въведен в редица населени места у нас. Безводието превръща живота на хиляди хора в същинско изпитание. Един от многото примери е този за ежедневието на жителите на родопското село Павелско, принудени да живеят на суров воден режим, който осигурява вода едва за 8 часа на денонощие – ту през деня, ту през нощта. Проблемите се дължат на амортизирания 50-годишен водопровод:


"Когато дойде водата, тя тече с ръждив цвят. Наложи се да подменяме тоалетното казанче, чиято вътрешност се замърси и повреди. Водата ни не става нито за пиене, нито за миене, защото е мръсна" – признава жена от селото.

Решение на проблема хората виждат единствено в подмяната на водопровода, свързващ домовете им с близкия водоем. Проектът за това е от 10 години, а сега е осъвременен, с издадено разрешително за строеж. Осигурено е и финансирането в размер на 7 500 000 лева от държавния бюджет.

Асен Личев
"Сушата постепенно завладява България, но това не може да е изненада за управляващите. Ние трябва да сме подготвени – обясни пред БНР бившият министър на околната среда и водите Асен Личев. – Чета сезонната прогноза за страната за периода лято-есен, издадена от НИМХ през май. Там пише: през юни, юли и август средните температури ще бъдат над нормата, а сезонните валежи – под нормата. През септември, октомври и ноември средно-сезонните температури ще бъдат около и над нормата, а количеството валежи ще е около и под нормата. При това положение премиерът би трябвало да е свикал МС още през май и обсъдил какви мерки трябва да се вземат за бъдещото безводие и сушав период."


Личев посочи и кои са мерките, които е било необходимо да се предприемат:

"Първо трябва да се наложат ограничения на другите водоползватели. Давам ви пример с Плевен, Ловеч и Тетевен, където, както и навсякъде другаде, имаме разрешителни за водовземане, които са за питейни и промишлени нужди. Именно второто трябва да бъде ограничено, за да бъде забавен процесът на източване за подобни цели."


Личев цитира данни, според които в настоящия момент сумата от наличните завирени обеми в комплексните и значими язовири в България е 54,5%, което около 13 % по-малко в сравнение със същия период миналата година. Всички реки в Дунавския регион са около праговете за ниски води, същото е положението за Черноморския басейн, където обаче има и пресъхнали реки, алармира експертът.


Асен Личев посочи, че от 2001 г. България разполага с приета от Министерския съвет Програма за борба със сушата, в която подробно са описани всички мерки, които могат да я предотвратят, но никой до момента не е изпълнил нито една от тях. Някои от мерките предвиждат осигуряване на управлението на водните ресурси на басейнов принцип, което позволява максимално ефективно използване и опазване на водните ресурси при защита на националните интереси; консервиране или ликвидация на сондажи, разкриващи подземни води на самоизлив, които не се използват; борба с ерозията и намаляване на количествата оттичаща се неизползвана вода и други.

Освен у нас засушаването е проблем и в съседна Гърция, където властите в Атина призоваха гражданите да използват по-малко вода. Вече 14 области в страната са с въведен воден режим, като най-сериозни проблеми изпитват живеещите на островите, където в момента има и милиони туристи.

Съставил: Йоан Колев (по интервю на Снежана Иванова, БНР-"Хоризонт") 

Снимки: БТА, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Наръчник за родители: Как да изпратим първокласника от поколението "Алфа" на училище

С трепет и вълнение над 55 хиляди българчета ще прекрачат за първи път училищния праг. На 16 септември първолаците ще влязат в ремонтираните класни стаи, украсени с балони и цветя. А там, подредени на чиновете ги очакват изпъстрени с картинки..

публикувано на 13.09.24 в 10:10

50-метров зелник, стари занаяти и музика от Балканите на фестивал в Шишковци

Изложбите "Черги от Краището", "Облеклото в Краището от началото на 20-и век", базар на занаятчийски произведения и селскостопанска продукция, конкурс за най-добра домашна ракия и богата музикална програма влизат в програмата на първия ден на..

публикувано на 13.09.24 в 07:40

Отново дъждове с гръмотевици, но по Черноморието остава слънчево

В петък , 13 септември, ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места в котловините и низините видимостта ще е намалена. Още преди обяд от запад облачността ще започне да се увеличава, а след обяд на много места в Западна България ще..

публикувано на 12.09.24 в 19:45