Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Македония сменя кадри в съвместната комисия с България - не защитават интересите на македонския народ

Християн Мицкоски, министър-председател на Северна Македония
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски заяви, че предстоят кадрови промени в Съвместната мултидисциплинарна комисия между България и Северна Македония за историческите и образователните въпроси, предаде МИА. Според премиера сегашната комисия не оправдава очакванията и "не е защитник на националните интереси на македонския народ". "Няма политически контекст. Нормално е новото правителство, новите хора, които ще управляват с новото правителство, да въведат и кадрови промени", посочи Мицкоски.
Съвместната мултидисциплинарна комисия между България и Северна Македония за историческите и образователните въпроси е сформирана като резултат от Договора за добросъседство между Република Северна Македония и България, подписан на 1 август 2017 г. Целта ѝ е решаването на спорни въпроси между двете страни, в състава ѝ влизат историци и преподаватели от двете страни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът Радев призова Скопие към реализъм в двустранните отношения

България винаги е била отворена за диалог със Северна Македония и очаква този диалог не само да спомага за нашето културно сближаване, но и да даде тласък на икономическото сътрудничество. Ние очакваме с този диалог да се решат най-сетне и..

публикувано на 13.09.24 в 18:20

По съседски: Събития с балкански адрес

Регионът Тулча се готви да стане геопарк на ЮНЕСКО Властите в окръг Тулча предприемат стъпки Североизточна Добруджа да стане глобален геопарк на ЮНЕСКО, територия на устойчиво развитие, чиито ценности са признати от международната..

публикувано на 13.09.24 в 10:40

България и Великобритания ще надграждат своето стратегическо партньорство

Висока оценка за състоянието на двустранните отношенията между България и Обединеното кралство дадоха зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова и посланикът на Великобритания Натаниъл Копси. Те се ангажираха със задълбочаване и..

публикувано на 13.09.24 в 10:09