Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия купува от Франция изтребители "Рафал" за 2,7 милиарда евро


Срещу сумата от общо 2,7 милиарда евро Сърбия ще купи от френската компания "Дасо Авиасион" (Dassault Aviation) 12 нови изтребителя "Рафал" – 9 едноместни и 3 двуместни. Това стана ясно при посещението на френския президент Еманюел Макрон в сръбската столица Белград. Френските машини ще заменят остарелия флот от руски изтребители "МиГ" на сръбските военновъздушни сили. Макрон определи  сделката като "стратегическа промяна". Сърбия става третата европейска държава, традиционен клиент на Русия, избрала многоцелевите двумоторни самолети след Гърция, която има 24 такива машини, в това число 12 втора употреба, и Хърватия, купила 12 самолета "Рафал" втора употреба. Любопитното е, че и трите европейски страни са на Балканите.

Турция участва за първи път от пет години на среща на върха на ЕС

Хакан Фидан
Турция се надява да подобри връзките си с ЕС, след като за първи път от пет години насам неин представител се включи в среща на външните министри на съюза в Брюксел на 29 август. "Днес почти всички мои колеги от ЕС подчертаха, че редовният диалог с Турция трябва да продължи във всички области, особено външната политика, политиките за сигурност и отбрана", заяви след срещата турският външен министър Хакан Фидан пред Анадолската агенция. Той напомни, че стратегическа цел за Турция е членството в ЕС, а в по-близка перспектива – либерализирането на визовия режим. Фидан обаче беше категоричен, че в рамките на диалога Турция-ЕС не е "здравословно" да се намесва кипърският въпрос.

Турция води преговори за присъединяване към ЕС от две десетилетия, но от известно време процесът буксува поради опасенията на Европа, свързани с проблеми с правата на човека, както и спорове в Източното Средиземноморие и заради Кипър. В същото време съюзът зависи от помощта на членката на НАТО Турция, особено по въпросите на миграцията.

Румъния иска да купи част от единственото дунавско пристанище на Молдова


Румънското правителство е взело решение да преговаря с Европейската банка за възстановяване и развитие за придобиване на единственото дунавско пристанище на Молдова – Джурджулещ. ЕБВР е мажоритарен акционер в пристанището. След блокадата на украинските портове на Черно море от Русия през 2022 г. пристанището в Джурджулещ стана решаващо за улесняване на транспорта на стоки до и от Украйна, постигайки рекорден товарен обем от 1,8 милиона тона тази година.  Говорителят на молдовското правителство Даниел Вода поясни, че в Джурджулещ функционират две съоръжения: Международно свободно пристанище, което принадлежи на ЕБВР, и държавно пристанище, което е собственост на Молдова. Той увери, че продажба на държавното пристанище не се обсъжда. Става дума за покупка на Международното пристанище, към което интерес проявяват също така Турция, Нидерландия и Дания. Пристанището в Джурджулещ работи от 2007 г.  То се намира в близост до границата на Молдова с Румъния и Украйна и на 134 километра от Черно море.

Атина е №7 сред най-важните глобални хъбове в корабоплаването


Пристанището на Атина в Гърция – Пирея, достигна седмото място сред най-важните хъбове в корабоплаването в световен план според Индекса за развитие на международното корабоплаване Синхуа-Балтик за 2024 г. (Xinhua-Baltic International Shipping Center Development Index), съобщава в. "Катимерини". Индексът отчита не само пристанищния трафик, но и цялостната бизнес дейност и иновации. Десетте най-важни хъбове в корабоплаването според Индекса за развитие на международното корабоплаване са: Сингапур, Лондон, Шанхай, Хонконг, Дубай, Ротердам, Атина/Пирея, Нинбо-Джоушан, Хамбург и Ню Йорк/Ню Джърси.

Дубровник ограничава автомобилния трафик в стария град


От 1 септември в Дубровник се въвежда зона с ограничено движение на автомобили в центъра на града. Целта е да се намалят задръстванията в стария град, а с това и емисиите отработени газове, които влияят неблагоприятно на паметниците и сградите в района, предаде БТА, позовавайки се на ХИНА. Кметът на Дубровник Мето Франкович посочи пред медиите, че това е първият хърватски град с подобен план. Служителите на хотели и собственици на имоти ще преминат специални обучения за новите правила за движение, които ще бъдат тествани до 1 ноември. След това системата на движение ще бъде усъвършенствана. Глоби за нарушение на новите правила ще се налагат едва от март 2025 г.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: danas.rs, АА, gifp.md, ekathimerini.com, n1info.hr

Още от категорията

Президентът Радев призова Скопие към реализъм в двустранните отношения

България винаги е била отворена за диалог със Северна Македония и очаква този диалог не само да спомага за нашето културно сближаване, но и да даде тласък на икономическото сътрудничество. Ние очакваме с този диалог да се решат най-сетне и..

публикувано на 13.09.24 в 18:20

По съседски: Събития с балкански адрес

Регионът Тулча се готви да стане геопарк на ЮНЕСКО Властите в окръг Тулча предприемат стъпки Североизточна Добруджа да стане глобален геопарк на ЮНЕСКО, територия на устойчиво развитие, чиито ценности са признати от международната..

публикувано на 13.09.24 в 10:40

България и Великобритания ще надграждат своето стратегическо партньорство

Висока оценка за състоянието на двустранните отношенията между България и Обединеното кралство дадоха зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова и посланикът на Великобритания Натаниъл Копси. Те се ангажираха със задълбочаване и..

публикувано на 13.09.24 в 10:09