Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Точно преди 50 години България откри единствената си АЕЦ

Снимка: kznpp.org

На 4 септември 1974 г. е открита официално първата и единствена АЕЦ в България - "Козлодуй". Тя е и първата ядрена централа в Югоизточна Европа.

Началото на ядрената ни енергетика обаче е поставено на 15 юли 1966 г. с подписването на спогодба за сътрудничество между България и тогавашния Съветски съюз за изграждането на централата. Основното оборудване е доставено от СССР, а отделни съоръжения – от тогавашните ГДР, Чехословакия и Унгария.

Осъществени са и няколко изцяло български проекта, които се внедряват за първи път в световната практика при строителството на АЕЦ. През 1991 г. страната ни пуска и последния си, засега, VI блок.



Във връзка с ангажиментите, поети от България за присъединяването си към ЕС, АЕЦ “Козлодуй” закрива първите четири енергоблока преди изтичане на проектния им ресурс и от началото на 2007 г. в експлоатация остават 1000-мегаватовите V и VI блок.
В момента се работи по проекти за изграждане на 7 и 8 блок, вече с оборудване на американската "Уестингхаус".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бюст паметник на Иван Михайлов в Благоевград

В Благоевград откриха паметник на Иван Михайлов

Бюст - паметник на водача на ВМРО – Иван Михайлов бе открит в Градската градина на Благоевград. Инициатор за поставянето е и новата политическа емиграция от Македония, предава Радио Благоевград. Бюстът е дело на скулптора Александър Хайтов...

публикувано на 14.09.24 в 16:28

На 14 септември се чества Кръстовден

Православната църква отбелязва Въздвижение на Светия кръст Господен. Празникът чества чудодейното откриване на Голгота в Йерусалим на кръста върху който е бил разпнат Исус Христос. Това е един от 12-те големи християнски празници през годината. При..

публикувано на 14.09.24 в 09:30
Къщата на Спас Балевски в Троян, в която ще се помещава исторически комплекс „Балканци“

Троян с нова забележителност за любителите на историята

Нов исторически комплекс в Троян разказва за героизма на местните българи, взели участие в Балканската (1912 – 1913), Междусъюзническата (1913), Първата и Втората световна война. В комплекса, посредством възстановки, съхранени артефакти,..

публикувано на 14.09.24 в 09:05