Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив чества Съединението и празника на града

4
Снимка: БГНЕС

Честванията по случай 139-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и Празника на Пловдив започнаха с тържествен молебен в катедралния храм “Света Богородица”, отслужен от Пловдивския митрополит Николай. 



Бяха положени венци и цветя на паметната плоча на майор Райчо Николов, на паметника на Гаврил Кръстевич и на паметника на Захари Стоянов.



От града стартира и 48-ият Международен мемориален маратон “Съединение”, който преминава през няколко села преди да се завърне на едноименния площад. Паралелно с него започна маратонът за деца от детските градини и ученици от всички класове.

Честванията ще продължат с музикална програма в 18,00 ч., когато на площад “Стефан Стамболов” ще излезе “Мери Бойс Бенд”. Час по-късно на площад “Римски стадион” комитет “Родолюбие” ще представи възстановка на събитията от 6 сепетмври 1885 г. Ще бъде открита и изложбата “Сандро – княз Александър фон Батенберг” в Регионалния исторически музей.

От 20,30 ч. на площад “Съединение” ще започне официалната церемония по случай историческото събитие. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй, а след това ще произнесе слово. Сред гостите ще бъде и служебният премиер Димитър Главчев. Тържественото честване ще завърши със заря.



Съединението се отбелязва в цялата страна с множество събития. В София се състоя церемония пред мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг с участието на Националната гвардейска част. Слово произнесоха кметът на София Васил Терзиев и директорът на Държавната агенция “Архиви” Михаил Груев.



“Този ден идва, за да ни припомни уроците на историята. В името на националната кауза политиците трябва да загърбят противоречията си, да се обединят, следвайки своя народ”, заяви Васил Терзиев. Михаил Груев пък подчерта, че Съединението е единствената кауза, ако изключим Независимостта, която успява без и въпреки Великите сили.

Снимки: БГНЕС, БТА, БТА-архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Граждански активисти очакват реакцията на Европа заради промените в Закона за образованието

Над 160 български граждански организации, сред които и Национална мрежа за децата, изпращат отворено писмо до редица европейски институции, организации, посолства и дипломатически представителства, относно законовите промени, въвеждащи забрана за..

публикувано на 16.09.24 в 17:49

Синдикати, бизнес и правителство не се споразумяха за линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание, на което беше разгледан Проект на постановление на Министерски съвет за определяне линията на бедност за страната за 2025 г. Правителството предлага линията на бедност да се повиши от 526..

публикувано на 16.09.24 в 16:47
Срещата на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова в София, 13 септември 2024 г.

Румен Радев обясни липсата на македонско знаме на срещата му с президента на РСМ

Президентът Румен Радев определи като конструктивна и откровена в приятелска атмосфера срещата си с президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска- Давкова, която се проведе в петък, 13 септември, в София. Силяновска-Давкова посети..

публикувано на 16.09.24 в 15:41