Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цанко Цанков плува 108 км без прекъсване в Дунава

Цанко Цанков
Снимка: Facebook / Tsanko Tsankov

Цанко Цанков стана първият плувец, преодолял дистанция над 100 км в река Дунав.

Цанко Цанков успя! 108 километра и 250 метра в река Дунав - 18 часа, 12 минути и 32 секунди! Без да спира, нон стоп плуване! Герой!”, съобщи добрата новина неговият треньор Николай Илиев.

Плувецът започва маратонското си начинание в Деня на Съединението в 3,17 ч. в покрайнините на Видин и финишира в 21,31 ч. на кораба “Радецки” в Козлодуй. Участието му е по правилата на Световната асоциация в открити води WOWSA и под тяхно администриране, съобщиха преди плуването от агенцията на Цанко Цанков Iliev Sport Agency.

Плувният маратонец Цанко Цанков с номинация за “Мъж на годината” от WOWSA

Цанко Цанков – световният плувен рекордьор с несломим дух

На церемония на откритата сцена пред Художествената галерия във Видин зам.-кметът на града Борислава Борисова днес връчи на Цанко Цанков и на треньора му Николай Илиев почетни грамоти и плакети “за неуморния труд, храброст и кураж при постигането на историческия успех”. Тя им пожела винаги да носят смелостта в сърцето си, да вдъхновяват децата на Видин и да прославят България по света.

Цанко Цанков е първият българин, преплувал разстоянието от Европа до Африка (през Гибралтарския проток) и световен шампион по плуване в ледени води, припомня БГНЕС.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Граждански активисти очакват реакцията на Европа заради промените в Закона за образованието

Над 160 български граждански организации, сред които и Национална мрежа за децата, изпращат отворено писмо до редица европейски институции, организации, посолства и дипломатически представителства, относно законовите промени, въвеждащи забрана за..

публикувано на 16.09.24 в 17:49

Синдикати, бизнес и правителство не се споразумяха за линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание, на което беше разгледан Проект на постановление на Министерски съвет за определяне линията на бедност за страната за 2025 г. Правителството предлага линията на бедност да се повиши от 526..

публикувано на 16.09.24 в 16:47
Срещата на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска-Давкова в София, 13 септември 2024 г.

Румен Радев обясни липсата на македонско знаме на срещата му с президента на РСМ

Президентът Румен Радев определи като конструктивна и откровена в приятелска атмосфера срещата си с президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска- Давкова, която се проведе в петък, 13 септември, в София. Силяновска-Давкова посети..

публикувано на 16.09.24 в 15:41