Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Радан Кънев:

Екатерина Захариева ще бъде българският еврокомисар

Радан Кънев
Снимка: Ани Петрова

Очакването е Урсула фон дер Лайен да избере жена като кандидатура от България за еврокомисар основно заради силно нарушения баланс на половете в очаквания нов състав на Европейската комисия.” Тази прогноза направи пред бТВ евродепутатът Радан Кънев от групата на Европейската народна партия.

Министерският съвет предложи Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) и Юлиян Попов (ПП-ДБ) за български кандидатури за еврокомисар.

Служебният кабинет определи двете кандидатури за еврокомисар

Радан Кънев изказа опасението, че формален квотен критерий може да надделее над професионалните биографии.

Евродепутатът коментира и ситуацията в България заявявайки, че изход от политическата криза не се вижда.

Рефлексът ми е да изключа телевизора, когато на екрана се появи българският парламент, дотам е стигнало политическото говорене”, каза Радан Кънев. Според него е нужен друг тип политическо поведение и намиране на вярната форма на управление.

По думите на евродепутата, налице е дълбок конфликт в институциите, както и разложение в българската политика поради дългите години, в които сенчестите зависимости надделяват над публичната политическа отговорност.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Kalimera Vratsa - във Враца започва фестивал, посветен на Гърция

Гръцката певица Ирини Пападопулу ще изнесе концерт тази вечер от 19.30 ч. на панаирната сцена пред стадион "Христо Ботев" във Враца. Събитието е в рамките на 135-тото издание на Врачанския есенен панаир и част от програмата по инициативата Kalimera..

публикувано на 18.09.24 в 07:10

Ще е топло и облачно с валежи в Предбалкана и югозападните масиви

В сряда  ще има разкъсана облачност, след обяд и значителна. Главно в Предбалкана и масивите в Югозападна България ще има слаби превалявания. Минималните температури ще са между 8° и 16°, в София 10°. Максималните ще са от 21 до 26° в Русе, в столицата..

публикувано на 17.09.24 в 19:05
Министърът на външните работи Иван Кондов и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен

САЩ ще помагат на България да покрие критериите за безвизов режим

Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ са обсъдили на среща днес министърът на външните работи Иван Кондов и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен. "Включването на България в Програмата за безвизово..

публикувано на 17.09.24 в 18:43