Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес - 11 септември 2024 г.

В „България днес“ ви срещаме с едни активни, млади и успешни българи, които още от ученическите си години са научили, че тайната на успеха е да не спираш да искаш да се развиваш. Калоян Миладинов, Огнян Разсадов, Филостратос Титопулос и Александър Мечкаров от Технологично училище "Електронни системи” към Технически университет в София (ТУЕС) със сигурност ще са имена, за които ще чуваме в годините напред в областта на новите технологии и изкуствен интелект. Доказателството е успехът, който четиримата, с подкрепа на техните ментори, постигнаха преди два месеца в Мюнхен, Германия. За него ви разказваме в „България днес“ с гордост и надежда за младите и страната ни. 

Тези и още интересни теми и прекрасна българска музика ви очакват в днешната програма на Радио България с водещ Весела Кръстева. Приятно слушане!

1.35 - Актуална информация от България и света

11.53 - Прогноза за времето у нас и по света

18.21 - Интервюто на "България днес" тази сряда е посветено на големия успех, който постигнаха учениците на Технологично училище "Електронни системи” към Технически университет в София и техните ментори на European Defense Tech Hackathon в Германия. Във високотехнологичния отбранителен хакатон България беше единствената държава от целия свят с отбор, съставен от четирима ученици. При това техният проект "Идентификация на противопехотни мини чрез използване на дронове и изкуствен интелект" беше класиран на трето място от 34 представени на събитието. Специални гости в студиото на Радио България днес са единайсетокласникът Калоян Миладинов и менторите на отбора Петър Кирков, един от най-добрите специалисти по киберсигурност на България, и Кирилка Ангелова, изпълнителен директор на Асоциацията на Завършилите ТУЕС. 

Акценти в разговора:

•21.37 Какво представляваше първото издание на European Defense Tech Hackathon, като част от фестивала на бъдещето Festival der Zukunft в Мюнхен

•31.31 Колко сериозен е проблемът с обезвреждането на противопехотни мини в световен мащаб днес?

•34.15 Реално приложим ли е проектът на българите?

•35.37 Какво е бъдещето на проекта?

•37.38 Каква е ролята на образователните институции за успехите на младите у нас?

56.46 - „Песен на деня“ – "Цветен пейзаж" – музика, с която Мери Бойс Бенд удължават лятото 

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР -"Бинар"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 16 септември 2024 г.

В „България днес“ на 16 септември слушайте з а първия учебен ден в България и в българските неделни училища зад граница. От историка Веселин Лазаров узнаваме защо датата  15 септември е избрана за начало на учебната година в България. А Дарина..

публикувано на 16.09.24 в 19:00

България днес - 13 септември 2024 г.

В "България днес" разказваме за училище "Св. св. Кирил и Методий" във Ванкувър, което ще отвори врати на 14 септември със специален филм, посветен на три десетилетия работа по поддържане на българския език и традиции отвъд Океана. Ще чуете и мнение на..

публикувано на 13.09.24 в 19:00

България днес - 12 септември 2024 г.

На 12 септември  говорим за връзките между България и Китай в контекста на 75-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави. По този повод пресконференция даде посланик Дай Цинли. Продължаваме с..

публикувано на 12.09.24 в 19:00