Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културен фестивал в село Хухла събира гърци, турци и българи

Снимка: Община Ивайловград

В ивайловградското село Хухла за 26-ти пореден път се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла-2024". До 23 септември три етноса – българи, гърци и турци се събират на площада на Ивайловград под мотото "Човечност без граници". Вдъхновител и организатор е журналистът, писател и общественик Иван Бунков, със съдействието на фондация "Хохла", Община Ивайловград и читалище "Обединение" в Кърджали.

На фестивала видни майстори на перото представят творбите си в литературното четене "По древната вода на мойта Арда…".Българската страна е представена от Петя Цонева, първи носител на наградата на името на Ивайло Балабанов, учредена от община Ивайловград, Александър Секулов, драматург, поет и романист, Бойко Ламбовски – поет, преводач, и журналист, и други автори от страната.

Бойко Ламбовски с приза и Иван Бунков

 От Истанбул ще пристигне и родената в Момчилград Кадрие Джесур, превеждала на турски език видни български поети. Тя е главен редактор на двуезичното литературното списание "Небет тепе" в Пловдив. В Амфитеатъра на връх Св. Илия над селото музиканти ще изнесат концерт под диригентската палка на маестро Георги Андреев. Ще свири Симфоничният оркестър - Враца със солисти на Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" исъс специалното участие на виртуози-инструменталисти от София, Истанбул и Солун. Сред тях са носителят на "Грами", майсторът на кавала Недялко Недялков, който е част от ОНМ на БНР, и Хакан Гюнгюр със струнен инструмент, произхождащ от старата египетска арфа.

Формация „Акритес“

На Ивайловградския площад се изявяват и любителски състави от поречието на трансграничните Арда, Тунджа и Марица. Сред тях са танцов състав "Свиленче" от Свиленград, групата "Зейбеклер" за турски народни танци от Момчилград, формацията за традиционни танци "Акритес" от съседния Александруполис. В края на изпълненията жители и гости на Хухла ще се заловят на общо балканско хоро.


В рамките на събитието е и изложба от автентични тракийски носии от филма "Капитан Петко Войвода", ще бъде представена и книгата на Калина Копринкова "Хухла, минало и настояще". Програмата на тридневния културен празник допълват излети до сакрални места, а в края е връчването на наградата "Почетен селянин".

Снимки: предоставени от организаторите, Община Ивайловград, БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Имало едно време един необикновен квартал. От него започвал строежът на Стара София, защото се намирал между Двореца и гарата – основният път, който свързвал живота в града. В това пространство хората не просто задоволявали своята човешка потребност..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00