Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Елена Йончева се срещна с българските заложници в Йемен

Снимка: FB/Elena Yoncheva

"След дълго пътуване от столицата Сана до пристанищния град Ходейда успях да се видя с двамата българи в Йемен", съобщи българският евродепутат от ДПС Елена Йончева. Те са се срещнали извън похитения на 19 ноември 2023 г. кораб "Галакси Лийдър",  в помещение, избрано от хусите с оглед на сигурността, става ясно от съобщение, разпространено от нейния пресофис. На срещата е присъствал високопоставен представител на хусите - йеменско движение, което пое през 2014 г. контрола върху обширна територия в Северен Йемен, включително столицата Сана. Според Йончева аргументите и призивите за уреждане на ситуацията, които е изтъкнала, "се чуват, приемат се сериозно и се обмисля скорошно освобождаване", предава БТА.

"Опитах се да вдъхна надежда на Любомир и Данаил, като им казах, че макар все още да не са се прибрали в България, България успя да дойде при тях", написа Йончева. "Роднините ме помолиха да ги прегърна от тяхно име. Няма как да скрия думите им, че са отчаяни и се чувстват забравени. Това личеше и по емоционалната им реакция. Уверих ги, че правя всичко възможно да се прибера у дома заедно с тях", добави тя. 

"Възможността да ги видя е в резултат от вчерашната среща с министъра на външните работи на Сана Джамал Амер, както и с неговия заместник Абдул Уахед Абу Рас. Отправих молба за среща с президента на Върховния политически съвет Махди Ал-Машат", каза Елена Йончева. 

Вижте видео от срещата:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 септември 2024 г.

В "България днес" на 19 септември ви запознаваме с конкурса "Екообщина" –инициатива на френското посолство в България и Френския култ институт, която се стреми да открои добрите, устойчиви практики в градска среда. За него и за различни екологични решения..

публикувано на 19.09.24 в 19:00
Македонският вицепремиер Александър Николски

В България искат оставката на македонския вицепремиер Александър Николски

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя за оставка на македонския вицепремиер Александър Николоски заради обидите му към България: "Ние ще направим всичко необходимо в Европейската народна партия да знаят какво са говорили и защо е нашето категорично..

публикувано на 19.09.24 в 12:14

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 18

В брой 18 на предаването слушайте: Как се изгражда едно българско неделно училище зад граница - от идеята до реализацията й – интервю с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин; С какви предизвикателства се сблъскват..

публикувано на 19.09.24 в 12:00