Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България, Румъния, Гърция и Хърватия координират позициите си за ЕС и Украйна

Снимка: mfa.bg

Външните министри на България, Румъния, Гърция и Хърватия традиционно се срещнаха в рамките на Общия дебат в Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщи външно министерство. Първите дипломати обсъдиха продължаващата война в Украйна и последиците за регионалната сигурност.

Балканският квартет бе единодушен, че непоколебимата подкрепа за Украйна трябва да продължи толкова дълго, колкото е необходимо.

Четиримата са категорични, че бъдещето на Украйна е в ЕС, се посочва в съобщението.



Общо бе и становището, че новата геополитическа реалност отрежда централната роля на политиката на разширяване на ЕС – "В наш интерес е да имаме в съседство стабилни, проевропейски и проспериращи съседи“.

Четиримата се договориха да продължат да координират своите национални позиции по европейския и глобалния дневен ред.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Гърция получи четвърти транш от почти 1 млрд. евро по ПВУ Европейската комисия изплати на Гърция четвъртия транш по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на стойност от 998,6 млн. евро. За това съобщава гръцката държавна телевизия ЕРТ, цитирана..

публикувано на 18.10.24 в 10:25

България трябва да възстанови водещата си роля на Балканите

Президентът Румен Радев призова политиците и партиите да решат своите проблеми и да върнат България на Балканите “в един по-широк регионален план”. “Крайно време е да извадим главите си от пясъка, да престанем да се занимаваме с нашите..

публикувано на 17.10.24 в 16:15

Отношенията София - Скопие не пречат на българо-македонския бизнес

В Скопие се проведе годишното общо събрание на Македоно-българската стопанска камара. Форумът прие отчета на председателя на камарата Биляна Митева, финансовия отчет и програмата за работа през 2024-2025 г. "Фокусът ни е върху развитието на..

публикувано на 17.10.24 в 09:31