Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Кондов:

Добросъседските отношения са крайъгълен камък в процеса на разширяване на ЕС

Снимка: Министерство на външните работи

Европейската интеграция е най-добрият начин за гарантиране и насърчаване на мир, сигурност, демокрация, човешки права и върховенството на закона в интерес на гражданите на страните от процеса на разширяване. Тази позиция изрази служебният външен министър Иван Кондов в Ню Йорк по време на неформалната закуска на министрите на външните работи на държавите членки на Централноевропейската инициатива, домакинствана от албанското председателство на формата.

Дискусията беше фокусирана върху възобновения импулс за разширяване на Европейския съюз на фона на новите геополитически обстоятелства и продължаващата руска агресия срещу Украйна.

В изказването си Иван Кондов изтъкна, че регионалното сътрудничество и добросъседските отношения играят съществена роля в подготовката и са крайъгълен камък в процеса на разширяване. Той каза още, че очаква с нетърпение да види всички кандидатстващи страни като пълноправни членки на ЕС. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ситуацията след вота: очакване за правителство, въпреки още по-голямото раздробяване на парламента

Поредните предсрочни избори вече са зад гърба ни, но извън леко повишената избирателна активност, в сравнение с вота през юни тази година, все още е трудно да се прогнозират политическите конфигурации, които ще дадат шанс за формирането на редовно..

публикувано на 28.10.24 в 11:40

При 99, 03% обработени протоколи на ЦИК: Девет формации влизат в 51-вия парламент

След предсрочния парламентарен вот на 27 октомври, Централната избирателна комисия публикува междинни данни от   99, 03%    обработени протоколи. В 51-вия парламент влизат девет политически формации: ГЕРБ-СДС – 26,46% „Продължаваме..

обновено на 28.10.24 в 11:26

Избирателите на ГЕРБ – СДС са от всички възрастови групи

Сред всички възрастови групи ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, а най-млад е електоратът на „Има такъв народ“. Това показват резултатите от екзит пол на социологическа агенция „Тренд“, финансирано от "Нова броадкастинг груп" и "Евронюз", цитирани от БТА...

публикувано на 28.10.24 в 11:10