Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давид Авишай от Израел: За действията на Израел в Газа и Ливан има конкретни причини

Беше страшно, мечтаем за повече спокойствие – споделят евакуирани от Ливан българи

Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.
Снимка: БГНЕС

С два полета на правителствения "Еърбъс" в рамките на два дни българската държава успя да евакуира 169 българи и членове на техните семейства, които се прибраха у нас от Ливан след ескалация на напрежението там.

"Слава Богу вече си пристигнахме" – казва с облекчение една от кацналите на родна земя българки, а друга допълва: – "Всичко беше изключително добре организирано и много бързо".

В началото на военните действия хората не приемали заплахата много насериозно, но след ден-два започнало да става страшно и затова потърсили спасение в България. По данни на външното ни министерство в Ливан живеят 400 българи и членове на техните семейства, с които посолството ни в Бейрут е в постоянна връзка. – " Не бих пожелала на никой да преживее това, страшно е". "Има светлина в тунела, мечтаем за повече спокойствие – от това имаме нужда сега всички" – казаха пред БНР някои от евакуираните с двата полета от Ливан. По думите им, българското посолство в Ливан е свършило изключително добра работа – информацията се е подавала постоянно към хората от организирания в дипломатическото ни представителство ситуационен център. 


От МвНР призоваха българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската република и незабавно да напуснат територията на страната. При необходимост от съдействие, сънародниците ни в Ливанската република следва да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Бейрут, на телефонен номер +961 5 453 658, както и на номерата за неотложни случаи в извънработно време: +961 81 302 552; +961 76 697 766. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на Консулската служба към Посолството.

Ситуацията в Близкия изток ескалира. Вчера израелските военни съобщиха, че са предприели ограничена наземна операция на територията на Ливан. От друга страна – Иран осъществи ракетно нападение към израелската територия, а на среща на израелския кабинет по сигурността премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че който атакува страната му, може да очаква отговор.

Към момента няма пряка заплаха за хората в Израел – смята експертът Велизар Шаламанов, бивш военен министър, според когото: "Да кажем, че няма заплаха за България, би било безотговорно".

Велизар Шаламанов

"Ясно е, че във военен план тези атаки нямат много голям смисъл. Те са основно политическо и комуникационно средство на Иран – коментира пред БНР Шаламанов и допълва: – Много по-важно, за да разберем кризата, е, че тя е част от голямата война, която Русия започна срещу свободния свят с агресията срещу Украйна. Това, което се случи в Близкия изток, може да бъде разбрано само в контекста на руската война срещу свободния свят - война, в която от едната страна е Уставът на ООН и помощта на свободния свят към Украйна, от другата страна е Русия, подпомогната от Иран, Северна Корея, Китай. В този контекст се разгоря конфликтът в Близкия изток."

"Аз не се опасявам от това, че Израел и израелската армия няма да се справи с тази ситуация, макар тя да е много объркана и комплексна. Това обаче не означава, че съм напълно съгласен с всичко, което се върши от армията. Но в края на краищата нищо не започва без да има някаква конкретна причина" – посочи пред Радио България Давид Авишай, който от 1991 година живее в Израел. Свързахме се с него със съдействието на организацията на евреите в България "Шалом".

Давид Авишарай връща лентата към началото на военната операция в Ивицата Газа на 7 октомври миналата година, което, по думите му, е провокирано от редица нападения от територията ѝ, при които са отвличани, изнасилвани и ограбвани израелски граждани.

"Давам ви пример с двама съседи, от които единия е по-слаб. Ако по-слабият реши да направи нещо на по-силния, разбира се, той би му отвърнал по такъв начин, че повече да не му хрумне да се занимава с него."

По отношение на ситуацията в Ливан, г-н Авишай е убеден, че причината за разгарянето на този конфликт, са обстрелите с ракети, дронове и катюши, на които е подложен Израел от ливанска територия:

Училище повредено от балистични ракети, изстреляни от Иран, в Гедера, Израел, 02 октомври 2024 г.

"Положението е такова, че правителството бе принудено да изсели хората от северните райони на Израел и да ги премести на други места, за да запази животите им, тъй като там се намират под непрекъснат обстрел. Късметът на Израел е, че е военно и технологично подготвен, което позволява да спре над 90% от ракетите, с които е атакуван."

Макар един конфликт никога да не е едностранен, гражданите на Израел, които са от различни прослойки и етноси, трябва да намерят начин да живеят заедно, а не да се отдръпват един от друг.

"Причините за разделението, не са в самите хора, не са и във военните, а в начина на управление на държавата. Също така в много от действията на министър председателя се вижда желанието му да запази властта си с цената на всичко, дори и това да подцени някой от противниците на страната. Нужно е създаването на държавна комисия, която да установи как е допуснато една терористична организация да нанесе такъв удар и погром в страната" – споделя наблюденията си Давид Авишай, който от над три десетилетия живее в Израел.

Чуйте цялото интервю на Йоан Колев с Давид Авишай от Израел:


Автори: Йоан Колев и Гергана Манчева /използвани са интервюта на Мира Стефанова и Диана Дончева, БНР-"Хоризонт"

Снимки: БТА, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Подкрепете своя фаворит за "Будител на годината"

"Кой е Вашият будител на 2024 г.?" С този въпрос Българското национално радио се обърна към аудиторията. От посочените личности, заслужаващи званието "будител" жури в състав: проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел..

публикувано на 01.10.24 в 14:25

Половината младежи имат парични проблеми, ¼ се боят от неуспех в кариерата

Половината от младите хора в България с месечен доход над 2000 лв се боят от финансови проблеми, показва представително изследване на агенция "Тренд". "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи“ е темата на..

публикувано на 01.10.24 в 14:16

Румен Радев: Прекъсването на насилието в Близкия Изток изисква усилия на международната общност

Най-важна задача към момента е да бъде осигурено безопасното завръщане от Ливан на всички български граждани, които искат да бъдат евакуирани. Това каза пред журналисти в Бургас президентът Румен Радев.  89 българи бяха евакуирани от Ливан с..

публикувано на 01.10.24 в 14:08