Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Давид Авишай от Израел: За действията на Израел в Газа и Ливан има конкретни причини

Беше страшно, мечтаем за повече спокойствие – споделят евакуирани от Ливан българи

Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.
Снимка: БГНЕС

С два полета на правителствения "Еърбъс" в рамките на два дни българската държава успя да евакуира 169 българи и членове на техните семейства, които се прибраха у нас от Ливан след ескалация на напрежението там.

"Слава Богу вече си пристигнахме" – казва с облекчение една от кацналите на родна земя българки, а друга допълва: – "Всичко беше изключително добре организирано и много бързо".

В началото на военните действия хората не приемали заплахата много насериозно, но след ден-два започнало да става страшно и затова потърсили спасение в България. По данни на външното ни министерство в Ливан живеят 400 българи и членове на техните семейства, с които посолството ни в Бейрут е в постоянна връзка. – " Не бих пожелала на никой да преживее това, страшно е". "Има светлина в тунела, мечтаем за повече спокойствие – от това имаме нужда сега всички" – казаха пред БНР някои от евакуираните с двата полета от Ливан. По думите им, българското посолство в Ливан е свършило изключително добра работа – информацията се е подавала постоянно към хората от организирания в дипломатическото ни представителство ситуационен център. 


От МвНР призоваха българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската република и незабавно да напуснат територията на страната. При необходимост от съдействие, сънародниците ни в Ливанската република следва да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Бейрут, на телефонен номер +961 5 453 658, както и на номерата за неотложни случаи в извънработно време: +961 81 302 552; +961 76 697 766. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на Консулската служба към Посолството.

Ситуацията в Близкия изток ескалира. Вчера израелските военни съобщиха, че са предприели ограничена наземна операция на територията на Ливан. От друга страна – Иран осъществи ракетно нападение към израелската територия, а на среща на израелския кабинет по сигурността премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че който атакува страната му, може да очаква отговор.

Към момента няма пряка заплаха за хората в Израел – смята експертът Велизар Шаламанов, бивш военен министър, според когото: "Да кажем, че няма заплаха за България, би било безотговорно".

Велизар Шаламанов

"Ясно е, че във военен план тези атаки нямат много голям смисъл. Те са основно политическо и комуникационно средство на Иран – коментира пред БНР Шаламанов и допълва: – Много по-важно, за да разберем кризата, е, че тя е част от голямата война, която Русия започна срещу свободния свят с агресията срещу Украйна. Това, което се случи в Близкия изток, може да бъде разбрано само в контекста на руската война срещу свободния свят - война, в която от едната страна е Уставът на ООН и помощта на свободния свят към Украйна, от другата страна е Русия, подпомогната от Иран, Северна Корея, Китай. В този контекст се разгоря конфликтът в Близкия изток."

"Аз не се опасявам от това, че Израел и израелската армия няма да се справи с тази ситуация, макар тя да е много объркана и комплексна. Това обаче не означава, че съм напълно съгласен с всичко, което се върши от армията. Но в края на краищата нищо не започва без да има някаква конкретна причина" – посочи пред Радио България Давид Авишай, който от 1991 година живее в Израел. Свързахме се с него със съдействието на организацията на евреите в България "Шалом".

Давид Авишарай връща лентата към началото на военната операция в Ивицата Газа на 7 октомври миналата година, което, по думите му, е провокирано от редица нападения от територията ѝ, при които са отвличани, изнасилвани и ограбвани израелски граждани.

"Давам ви пример с двама съседи, от които единия е по-слаб. Ако по-слабият реши да направи нещо на по-силния, разбира се, той би му отвърнал по такъв начин, че повече да не му хрумне да се занимава с него."

По отношение на ситуацията в Ливан, г-н Авишай е убеден, че причината за разгарянето на този конфликт, са обстрелите с ракети, дронове и катюши, на които е подложен Израел от ливанска територия:

Училище повредено от балистични ракети, изстреляни от Иран, в Гедера, Израел, 02 октомври 2024 г.

"Положението е такова, че правителството бе принудено да изсели хората от северните райони на Израел и да ги премести на други места, за да запази животите им, тъй като там се намират под непрекъснат обстрел. Късметът на Израел е, че е военно и технологично подготвен, което позволява да спре над 90% от ракетите, с които е атакуван."

Макар един конфликт никога да не е едностранен, гражданите на Израел, които са от различни прослойки и етноси, трябва да намерят начин да живеят заедно, а не да се отдръпват един от друг.

"Причините за разделението, не са в самите хора, не са и във военните, а в начина на управление на държавата. Също така в много от действията на министър председателя се вижда желанието му да запази властта си с цената на всичко, дори и това да подцени някой от противниците на страната. Нужно е създаването на държавна комисия, която да установи как е допуснато една терористична организация да нанесе такъв удар и погром в страната" – споделя наблюденията си Давид Авишай, който от над три десетилетия живее в Израел.

Чуйте цялото интервю на Йоан Колев с Давид Авишай от Израел:


Автори: Йоан Колев и Гергана Манчева /използвани са интервюта на Мира Стефанова и Диана Дончева, БНР-"Хоризонт"

Снимки: БТА, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев свиква извънредна среща за извеждането на българите от Ливан

На среща в Министерския съвет, свикана от служебния премиер Димитър Главчев, ще бъдат обсъдени мерките, които страната ни предприема за безопасното извеждане на българите от Ливан, съобщи правителствената пресслужба. Ще участват представители на..

публикувано на 29.09.24 в 11:26

В Сърбия арестуваха един от най-големите наши контрабандисти

Никола Николов - Паскал, смятан за един от най-големите контрабандисти, е арестуван в Сърбия при съвместна акция на българските и сръбските специални служби. Шефката на Агенция “Митници” е задържана за 72 часа Съдът остави в ареста..

публикувано на 29.09.24 в 10:53
Антонио Папазов, Тихомир Баротев и Борислава Иванова

Трима българи спечелиха бронзов медал на световното първенство по спортна аеробика

Антонио Папазов, Тихомир Баротев и Борислава Иванова спечелиха бронзов медал в категорията “Тройки” на Световното първенство по спортна аеробика за мъже и за жени в Пезаро. Пред нашите представители се наредиха единствено състезателите на Китай и на..

публикувано на 29.09.24 в 09:38