Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина пазителят на българската памет в Румъния Лука Велчов

Снимка: БТА

Почина Лука Велчов - доайенът на българите в Румъния. Новината съобщи дъщеря му. От нейна публикация в интернет става ясно, че на 5 октомври в 10:00 ч. ще има религиозна церемония в римокатолическата църква "Св. Йеремия" в Китила, на адрес “Банатско шосе” 17, а в 12:00 часа ще има погребение в гробището "Свети Пантелеймон" в Пантелеймон.

Лука Велчов бе пазител паметта за миналото на десетките възрожденски българи в Румъния. Той с радост посрещаше учители, ученици, студенти, журналисти и туристи от цяла България, а и от Румъния и ги водеше по българските места в Букурещ.

Лука Велчов, Мирела Петреску и Любомир Николов (от ляво на дясно) на представянето на книгата
Преди година, навръх 90-ия юбилей на Лука Велчов, в румънската столица беше представена книга на румънски език, посветена на работата на доайена на сънародниците ни в Букурещ и председател на Демократичния съюз на българите в Румъния.
“Аз съм банатски българин. Моите прапрадеди са напуснали живота, за да си спасят живота. След Чипровското въстание през 1688 г. минават река Дунав. Около 50 години живеят в Мала Влахия, имат организация. Развиват търговия със Западна Европа. Настанени са на няколко места, между които е и Крайова. Тогава Мала Влахия е била под властта на Австрия. Понеже Австрия отстъпва на Турция Мала Влахия, им дава възможност да се оттеглят в Банат. Дава им там земя. Настаняват се на две места - във Винга и в Стар Бешенов, моето родно село”, разказва Лука Велчов в едно от интервютата си за БТА.

Той е роден на 8 октомври 1933 година. След като завършва първоначалното си образование в родното село (1941-1945), отива да учи в Тимишоара. През 1949 година вече е в Българско педагогическо училище (1949-1953) в Букурещ, кръстено на българския революционер и поет Христо Ботев. Година по-късно е приет в Букурещкия университет, специалност "Славистика" и "Българска филология". Завършва с отличие и веднага се връща в Стар Бешенов, за да учи младите банатски българи на литературен български език.

Поклон пред паметта му!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Информационни дни по пенсионни и осигурителни въпроси за българи в Барселона

Информационни дни по пенсионни и осигурителни въпроси за български граждани в Барселона ще се проведат на 27 и 28 септември. Те се организират от Службата по трудови и социални въпроси на Министерството на труда и социалната политика към Посолството на..

публикувано на 20.09.24 в 17:01

България е представена на фотоизложба "От Валенсия към света" в двореца-музей "Ел Алмудин"

Фотографска изложба на тема "От Валенсия към света", чиято цел е да покаже сходствата между различните страни и култури се открива в сградата на двореца-музей "Ел Алмудин" (El Almudín, Plaça de Sant Lluís Bertran, 2, Ciutat Vella, 46003 València,..

публикувано на 19.09.24 в 07:00
Живко Седларски

"Стоманените дами" на световно известния скулптор Живко Седларски дефилират и в България

Мода, която не се облича, но те вдъхновява. Изящни рокли, но не от дантела или коприна, а от метал. Скулптурите на Живко Седларски са притежание на музеи, галерии и частни колекции на 3 континента, печелейки му прозвището " Рицарят на стоманените..

публикувано на 18.09.24 в 13:45