Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В селището на Франкофонията в Париж вицепрезидентът откри българска изложба

Снимка: Présidence

Изложбата "Древните съкровища на България" откри вицепрезидентът Илияна Йотова в селището на Франкофонията в Париж, създадено в рамките на Срещата на върха на Международната организация на Франкофонията. Експозицията в българския павилион бе представена в съпровод с изпълнения на трио "Оренда", които съчетават български фолклор с модерно звучене на френски език, предава БТА.



"Пластове история, древни цивилизации са оставили по българските земи своя отпечатък чрез културата си, изкуството, философията за живота – този разказ за България трябва да знаят повече хора по света", изтъкна в приветствието си българският вицепрезидентът. Йотова подчерта, че през 2025 г. България ще е домакин на 47-ата сесия на ЮНЕСКО.

В българския павилион посетителите имат възможност виртуално да се запознаят с подводното културно наследство на България, с мозайките от Епископската базилика в Пловдив и с културно-историческото наследство на редица български общини.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Имало едно време един необикновен квартал. От него започвал строежът на Стара София, защото се намирал между Двореца и гарата – основният път, който свързвал живота в града. В това пространство хората не просто задоволявали своята човешка потребност..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00