Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата на върха на Франкофонията в Париж даде за пример българския модел на обучение

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

На XIX-ата Среща на върха на Франкофонията в Париж – пред представители на около 80 държави, беше изтъкнат като много добър пример българският модел на обучение на френски език и реализация на пазара на труда.

В селището на Франкофонията в Париж вицепрезидентът откри българска изложба

Вицепрезидентът Илияна Йотова запозна държавните и правителствени ръководители с българските традиции в обучението на френски език на всички образователни нива и възможностите за кариерно развитие благодарение на добрата връзка между образованието и бизнеса. Тя постави акцент и върху активната дейност в това отношение на Френско-българската търговска и индустриална камара.

Илияна Йотова беше един от четиримата говорители в Срещата на върха, които представиха обобщените предложения от кръглите маси, посветени на обучението, науката и кариерата на френски език. Изразено беше общото мнение за по-активно участие на младите хора в проектите, които предлага Франкофонията, както и за необходимостта от система за образователен обмен в рамките на франкофонското пространство и по-тясна обвързаност между френското обучение и бизнеса.

За мен ролята на Франкофонията не само че не намалява, а става все по-актуална и важна в съвременния свят, изпълнен с големи трансформации, които често пъти изпреварват готовността ни да ги посрещнем. Форматът на Франкофонията предполага сътрудничество, чести срещи, дискусии, търсене на правилните решения и най-важното – солидарност и обединение за общи цели”, цитира думите на вицепрезидента пресслужбата на държавния глава.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изкуството преобразява любими места в центъра на Пловдив

В първите есенни дни жителите и гостите на Пловдив са поканени да си припомнят специални, любими и интересни пространства в центъра на града. Това своеобразно преоткривателство и разпознаване на опитомени от личната емоция и спомените места ще бъде..

публикувано на 30.09.24 в 13:35

Здравка Евтимова участва в литературен фестивал в Скопие

Българската писателка и преводач Здравка Евтимова e сред гостите на десето издание на фестивала на европейската литература в Северна Македония "BookStar". Българският културно-информационен център в Скопие е партньор на събитието. Здравка..

публикувано на 30.09.24 в 11:01

Творци от пет държави се събират в Русе на интердисциплинарен фестивал

Писатели и хореографи от България, Венецуела, Литва, Турция и Франция ще се включат в третото издание на международния интердисциплинарен фестивал Leap Off Page, който ще се състои от днес до 6 октомври в Русе, съобщиха организаторите от фондация..

публикувано на 30.09.24 в 07:00