Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Берлин представят творчеството на художниците Ангел и Недялко Каранешеви

Снимка: Българския културен институт в Берлин

В Българския културен институт в Берлин /Leipziger Str. 114 – 115, 10117 Berlin/ тази вечер от 19.00 ч. се открива изложба по повод 50-годишнината от смъртта на Ангел Каранешев и 60-годишнината от кончината на Недялко Каранешев. Целта на изложбата е да се припомни и почете творчеството на двамата значими български художници. 

Представени са творби от градската художествена галерия в родния им град Велико Търново, допълнени от непоказвани досега картини от частните колекции на семейството. Някои от тези творби, които в продължение на десетилетия са били смятани за изгубени, сега са достъпни за обществеността за първи път след реставрация.  Събитието е с вход свободен.       

Куратор на изложбата е внучката и правнучка на двамата художници, която е завършила история на изкуството в Лайпцигския университет с магистърска степен по изкуство, както и RSA на изящните и декоративните изкуства в Christie's Education в Лондон.

Изложбата се осъществява с любезното съдействие на галерия "Борис Денев" – Велико Търново, съобщиха от БКИ в германската столица.

Повече още за октомврийската програма на БКИ в Берлин ще откриете в следната публикация на Радио България:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Пощенска кутия за приказки" продължава да пътува сред българите зад граница

След 17 успешни дати в Европа, популярният литературен формат "Пощенска кутия за приказки" продължава своето европейско турне с още 11 локации. То представя репертоар от нови и любими на публиката текстове, писани специално за сънародниците ни..

публикувано на 27.09.24 в 07:25

САЩ инвестират 240 000 долара в център за изкуство и култура във Варна

САЩ инвестират 240 000 долара във варненския културен център ReBonkers чрез Посланическия фонд за опазване на културното наследство (AFCP). Това обявиха от посолството на САЩ в София. Варна е най-големият бенефициент по проект на AFCP в Европа..

публикувано на 25.09.24 в 22:32

„Времеубежище“ е претендент за шведската международна литературна награда

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов в превод на шведски от Хана Сандборг е сред петте книги, включени в краткия списък на Шведската международна литературна награда. Това е уникална награда, която отличава както автори, така и преводачи...

публикувано на 23.09.24 в 14:31